Vijesti

Ministar odbrane Zukan Helez prisustvovao je Godišnjoj analizi protivminskih akcija OS BiH na lokalitetu Štrbačkog buka

24.4.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Zukan Helez 24. aprila 2024. godine prisustvovao je Godišnjoj analizi protivminskih akcija (PMA) OS BiH za 2023. godinu, koja je realizirana u organizaciji Operativne komande Oružanih snaga BiH, na lokalitetu Štrbački buk, općina Bihać.

Analizi protivminskih akcija, pored ministra odbrane BiH, prisustvovali su načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Gojko Knežević sa zamjenicima brigadnim generalom Tomom Kolendom i brigadnim generalom Mirsadom Ahmićem, parlamentarni vojni povjerenik gospodin Boško Šiljegović, najviši zvaničnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, diplomatski i vojnodiplomatski predstavnici akreditirani u BiH, predstavnici međunarodne zajednice u BiH, predstavnici deminerskih organizacija u BiH i civilnih vlasti.

Tokom analize prisutnima se obratio zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Zukan Helez koji je pozdravio zvanice, izrazio zadovoljstvo prisustvom današnjoj aktivnosti, te iskoristio priliku da deminerskom bataljonu čestita na ostvarenim rezultatima na deminiranju u 2023. godini.

Ministar Helez je istakao da je protivminsko djelovanje u BiH zakonski zadatak OS BiH i taj važan zadatak se profesionalno i stručno realizira u saradnji sa Centrom za uklanjanje mina u BiH, civilnim strukturama na svim nivoima vlasti u BiH, te partnerskim državama i međunarodnim organizacijama. Također, ministar Helez je istakao da se deminiranjem doprinosi stvaranju sigurnog okruženja u BiH i dokazuje višestruka društvena korist. Iz navedenih razloga, protivminsko djelovanje i realizacija operacija humanitarnog deminiranja opravdano predstavlja jedan od prioritetnih zadataka MO i OS BiH.

Ministar Helez je iskoristio priliku da napomene da je krajem novembra prošle godine izvršena primopredajа sredstava za potrebe deminerskog bataljona OS BiH doniranih od strane Evropske unije putem Evropskog instrumenta za mir – (EPF). Donacija je uključivala 21 vozilo, od čega 12 sanitetskih i 9 putničkih motornih vozila za prevoz deminera, a novac za nabavku ovih sredstava osiguran je u okviru prve tranše pomoći Evropskog instrumenta za mir (EPF) u vrijednosti od 10 miliona eura. Ostatak od ukupno 68 motornih vozila će biti na raspolaganju deminerskom bataljonu OS BiH ove godine, dok su u toku aktivnosti na otpočinjanju implementacije druge tranše pomoću EU, također u iznosu od 10 miliona eura.


Na kraju svoga obraćanja, ministar Helez se zahvalio Centru za uklanjanje mina u BiH, agencijama civilne zaštite, EUFOR-u, UNDP-u, nevladinim organizacijama, a posebno nevladinoj organizaciji NPA – Norveškoj narodnoj pomoći na izuzetnoj saradnji, kao i ambasadama prijateljskih zemalja, te izrazio zahvalnost na svakoj vrsti pomoći.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Gojko Knežević je u svome obraćanju istakao značaj protivminskih akcija za BiH kao i za lokalnu zajednicu, te naglasio da OS BiH nastavljaju sa protivminskim djelovanjem i u narednom periodu.

Komandant Operativne komande OS BiH brigadni general Mirzet Lubenović je istakao da se ova aktivnost razlikuje od ostalih, jer se danas obilježava uspjeh naših deminerskih jedinica koje su svojim zalaganjem u protekloj godini uz razna ograničenja uspjeli da plan protivminskih akcija ispune uz procenat veći od 80% .

Stručni dio analize protivminskih akcija prezentirao je zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije brigadir Nebojša Bošnjak na teme „Stepen realizacije Plana PMA OS BiH za 2023. godinu“, kao i „Plan PMA OS BiH za 2024. godinu“.

Prisutnima se obratio i pomoćnik gradonačelnika Bihaća gospodin Edin Kulenović te je naglasio značaj vojnog deminiranja za lokalnu zajednicu i razvoj turizma.

U ime Ministarstva civilnih poslova BiH prisutnima se obratila predsjedavajuća Komisije za deminiranje gospođa Mirna Pavlović i istakla da je BiH u potpunosti ispoštovala Konvenciju o zabrani proizvodnje, upotrebe, skladištenja i transfera kasetne municije.

Tokom 2023. godine deminirano je 2.841.760 m2, odnosno plan je realiziran 80,19%. Ostvareni rezultati pokazuju bitnost kontinuiranog obučavanja deminera, kao i zanavljanje potrebnih sredstava za deminiranje, a u tome je vrlo značajna pomoć partnerskih i prijateljskih država, kao i međunarodnih organizacija.

Planom protivminskih akcija OS BiH za 2024. godinu, planirano da se operacije deminiranja realiziraju na 25 deminerskih projekata u 18 općina, sa ciljem da se deminira površina od 1 474 110 m2 uz angažiranje svih raspoloživih deminerskih resursa.

Na kraju, doprinosi deminera OS BiH su prepoznati od nadležnih te su dodijeljene stimulativne mjere za pripadnike Deminerskog bataljona koji su se u proteklom periodu posebno istakli.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA