Vijesti

Ministar odbrane BiH Zukan Helez na Budimpešta sigurnosnom forumu: Narodi i građani BiH, nadam se i svih drugih država regije, jasno žele evropske integracije

26.4.2024

U okviru drugog dana službene posjete Mađarskoj, nakon učešća na Sastanku ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnje i Zapadnog Balkana, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je danas, 26. aprila 2024. godine, učestvovao na Budimpešta sigurnosnom forumu.

Na sigurnosnom forumu, koji je otvorio mađarski ministar odbrane Kristóf Szalay-Bobrovniczky, vodili su se dijaloški razgovori o temama: Centralna Evropa i Zapadni Balkan u novoj evropskoj sigurnosnoj arhitekturi, Kako ilegalna migracija utiče na sigurnost Evrope, BiH i Kosovo na njihovom putu do Evrope, Izazovi razvoja vojske i snaga. Skupu su, između ostalih, imali priliku da se obrate najviši zvaničnici ministarstva odbrane Albanije, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Kosova*, komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji (Varhelyi), visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, komandant EUFOR-a u BiH generalmajor László Sticz te drugi visoki vojni i civilni zvaničnici. 

U svom obraćanju, ministar odbrane BiH Zukan Helez je, govoreći o statusu i perspektivama Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija istakao: „Bosna i Hercegovina je država svih njenih naroda i građana, svoj put pronalazi sa pogledom na Zapad, prihvatajući zapadne civilizacijske vrijednosti i tekovine. Pored navedenog, Bosna i Hercegovina ima i svoju baštinu, izrazitog kolorita, jer se uvijek nalazila na granicama Istoka i Zapada, i kao takva ima čime doprinijeti Evropskoj uniji, u njenom jedinstvu različitosti.“


Također, ministar Helez je istakao da proces integracije Bosne i Hercegovine u NATO i Evropsku uniju gleda kao na dva odvojena, ali zapravo nerazdvojna procesa, strateških ciljeva Bosne i Hercegovine.

Prisutne je upoznao sa pregledom 14 prioriteta Evropske komisije i statusom njihovog ispunjenja, za koje je ministar rekao da postoje značajni pomaci. Rekao je da i pored ostvarenog statusa države pregovarača, Bosni i Hercegovini „ostaje još mnogo posla koji mora obaviti, i to ne zbog toga što ispunjenje prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije predstavlja obavezu, nego zato što je to za dobrobit i u najboljem interesu svih naroda i svakoga bh. građanina.“

Ministar je ocijenio da je pozitivno za cijelu regiju ukoliko BiH napreduje u procesu evropskih integracija, kao što je pozitivan svaki napredak i drugih država, a kao pretpostavka za to je rješavanje otvorenih pitanja, poput prekogranične saradnje državnih institucija po pitanju zaštite i korištenja vodnih i drugih resursa, ali i rješavanje neizbježnih teških pitanja.

„Put u Evropsku uniju je utaban, a narodi i građani Bosne i Hercegovine, nadam se i svih drugih država regije, jasno žele evropske integracije, a na nama je da osiguramo da se taj put i pregazi“, zaključio je ministar Helez.

Predstavnici Republike Mađarske su najavili da će Bosna i Hercegovina biti partner u organizaciji ovog Foruma 2025. godine uz mogućnost održavanja u Sarajevu.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

*Ova oznaka ne utiče na poziciju ili status i u skladu je s Rezolucijom 1244/99 Vijeća sigurnosti UN-a i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti

9 FOTO GALERIJA