Vijesti

Zamjenik ministra odbrane Goganović na međunarodnoj konferenciji „Autonomni sistemi oružja i izazov regulacije“ u Beču

30.4.2024

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Aleksandar Goganović učestvovao je 29. aprila 2024. godine na međunarodnoj konferenciji „Autonomni sistemi oružja i izazov regulacije“ koja se održava u Republici Austriji.

Na konferenciji učestvuje 140 država sa preko 900 učesnika. U delegaciji Bosne i Hercegovine, pored zamjenika ministra odbrane Goganovića, nalazili su se i ambasador BiH u R. Austriji Nj. E. Siniša Bencun, šef Kabineta zamjenika ministra odbrane Aleksandar Nikolić i vojni ataše BiH u R. Austriji brigadir Edin Bajramović.

Na otvorenju konferencije obratio se gospodin Aleksandar Šalenberg, ministar Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Austrije koje je domaćin međunarodne konferencije.

Zamjenik ministra Goganović je ovom prilikom poručio da je sadržaj konferencije zapravo tema o kojoj se mnogo ne govori u Bosni i Hercegovini i regiji. Dodao je da su svi učesnici izrazili zabrinutost oko izazova sa kojima se autonomni sistemi naoružanja suočavaju, posmatrano sa humanitarne, sigurnosne, tehnološke i etičke perspektive, te ukazali na potrebu pravnog regulisanja njihove upotrebe.

„Republika Austrija je vojno neutralna zemlja i nije članica NATO-a, ali je to ne sprečava da aktivno sarađuje sa svima i da raspravlja na visokom nivou o aktuelnim izazovima sigurnosti, te posebno o budućim izazovima i prijetnjama sa kojima se svijet suočava“, poručio je zamjenik ministra odbrane Goganović. 

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA