Vijesti

Vojni ataše BiH u Republici Austriji na 79. godišnjici oslobođenja logora Mauthausen

6.5.2024

Vojni ataše Bosne i Hercegovine u Republici Austriji, brigadir Edin Bajramović, zajedno sa kadetima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji se školuju na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji u Republici Austriji, učestvovao je 5. maja 2024. godine u sastavu delegacije Ambasade Bosne i Hercegovine u Beču u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve i oslobađanje preostalih zatočenika nacističkog logora Mauthausen, najvećeg koncentracionog logora na teritoriji današnje Republike Austrije.

Brigadir Edin Bajramović je sa kadetima učestvovao u sastavu delegacije Ambasade Bosne i Hercegovine, predvođene sa NJ.E. ambasadorom Sinišom Bencunom, na ceremoniji polaganja vijenca na spomen obilježju u Mauthausenu, odajući tako počast svim žrtvama ovog nacističkog logora.

Delegacija Ambasade Bosne i Hercegovine je prije mimohoda prisutnih delegacija iz više od 60 zemalja odala počast i žrtvama iz Bosne i Hercegovine ispred spomen ploče na Zidu plača, koja je posvećena građanima i građankama iz Bosne i Hercegovine koji su pali kao žrtve fašizma, i koja je simbol sjećanja na nekoliko hiljada ljudi iz Bosne i Hercegovine interniranih u logoru Mauthausen, od kojih veliki broj nije dočekao dan oslobođenja logora, 5. maja 1945. godine.

info - Ured vojnog atašea BiH u R. Austriji