Vijesti

Ministar Helez u nastupnu posjetu primio novog generala NATO Štaba Sarajevo, Metjua Valasa: BiH mi je blizu srca

8.5.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sa zamjenikom Aleksandrom Goganovićem primio je u nastupnu posjetu brigadnog generala Metjua Valasa (Matthew Valas) i oproštajnu posjetu dosadašnju komandanticu NATO Štaba Sarajevo brigadnog generala Pamelu Mekgaha (McGaha).

Ministar Helez srdačno je pozdravio goste i gospodinu Valasu poželio ugodan boravak u našoj zemlji. „Zadovoljstvo mi je da ste danas zajedno u posjeti Ministarstvu odbrane. Znam da je ovo vaša prva službena aktivnost i zadovoljstvo mi je da ste kod nas, jer institucije odbrane su zasigurno vaš najbliži partner ovdje. Generalica McGaha prošla je s nama mnoge izazove koji se obično javljaju zbog naših političkih prilika. Zasigurno je stekla i vrijedno iskustvo koje može podijeliti s vama“, kazao je Helez.

Ministar je brigadnog generala Velasa upoznao sa dosadašnjim aktivnostima MO i OS BiH i saradnjom s NATO Štabom Sarajevo, aktivnostima vezanim za Akcioni plan za članstvo, Program reformi, Paket podrške za izgradnju odbrambenih kapaciteta NATO-a (DCBI) i brojnim drugim temama.

„Naš put i naš cilj su euroatlantske integracije, ne želimo da idemo drugim putem. U drugoj polovini ovog mjeseca putujem u Brisel, gdje ću održati važne sastanke za našu zemlju i razgovarati o bitnim temama“, naglasio je ministar Helez.

Komandantica McGaha zahvalila se ministru Helezu i zamjeniku Goganoviću na izuzetnoj saradnji koju su imali. Naglasila je da su joj smjernice koje je dobila i stekla od menadžmenta Ministarstva odbrane donijele ogromno iskustvo koje će joj, kako je kazala, koristiti i u budućnosti.

Brigadni general Vаlas zahvalio se na dobrodošlici, kazavši da ga je komandantica McGaha upoznala sa načinom rada i prenijela mu svoje iskustvo.

Istakao je da je Bosna i Hercegovina  mjesto gdje je počeo svoju mirovnu karijeru 1999. i 2000. godine, i dodao da mu je naša zemlja zbog toga jako blizu srca. General Valas je većinu vremena nakon toga proveo sa snagama za specijalne operacije, gdje je stekao dosta iskustva.

Zamjenik ministra odbrane Goganović je novom komandantu NATO Štaba Sarajevo Valasu poželio dobrodošlicu te naglasio da je stupanjem na tu dužnost dobio izazovan zadatak i posao. Komandantici McGaha se zahvalio na objektivnom i nepristrasnom pristupu, na pomoći koju je pružila razvoju multietničkih Oružanih snaga te na uvažavanju činjenice da ovo ministarstvo ima dva zamjenika iz različitih naroda što utiče na to da se pripadnici Oružanih snaga BiH osjećaju bolje.

„Kako bismo doprinijeli miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, regiji i Evropi, ostajemo opredijeljeni jačanju saradnje sa NATO-om“, zaključio je Goganović.

Zvanična primopredaja komandanta NATO Štaba Sarajevo bit će upriličena u petak, 10. maja 2024. godine.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA