Vijesti

Ministar Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora IR Pakistan u BiH, Abbas Shaha: Moguća saradnja na polju namjenske industrije

8.5.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u nastupnu posjetu primio je novoimenovanog ambasadora Islamske Republike Pakistan u BiH gеneralmajora Syed Qaiser Abbas Shaha u srijedu, 8. maja 2024. godine.

Ministar Helez poželio je srdačnu dobrodošlicu ambasadoru Abbas Shahu, kazavši da dvije zemlje imaju dobru sаradnju u području odbrane.

„Važno je napomenuti da je obim dosadašnje saradnje na zadovoljavajućem nivou. Republiku Pakistan cijenimo kao zemlju koja je u dosadašnjem periodu iskazala interes da kroz školovanje pripadnika Oružanih snaga i njihovo sponzorstvo doprinosi i podržava jačanju naših vojnika. MO i OS BiH naporno rade na dostizanju potrebnih standarda i interoperabilnosti s EU i NATO snagama, tako da je svaki vid podrške za postizanje tog cilja od ogromne vrijednosti za nas“, kazao je Helez.

Sagovornici su razgovarali o povećanju broja oficira iz BiH koji bi se školovali u Republici Pakistan, bilateralnoj saradnji, euroatlantskim integracijama i brojnim drugim temama.

Jedna od ključnih tema ovog sastanka bila je namjenska industrija. Ambasador Pakistana pozvao je ministra Heleza u posjetu svojoj državi kako bi obišao određene kompanije koje se bave proizvodnjom municije i oružja. Također, izrazio je želju da zajedno obiđu pogone kompanija namjenske industrije u BiH. Gospodin Abbas Shahu je naglasio da postoji mogućnost sarаdnje između dvije zemlje na ovom polju.

Tokom današnjeg dana Ministarstvo odbrane BiH posjetilo je i 14 delegata Nacionalnog odbrambenog univerziteta Islamske Republike Pakistan (NDU). Delegaciju je predvodio predsjednik NDU-a, Amir Munir.

Grupa od 14 polaznika NDU-a, visokih oficira i službenika, u okviru studijskog putovanja boravit će u našoj zemlji do 11. maja 2024. godine, a MO i OS BiH će organizirati sastanke i posjete lokacijama Oružanih snaga BiH.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA