Vijesti

Oružane snage BiH postigle izvanredne rezultate na vježbi „Vigorous Warrior 2024“ u Mađarskoj

8.5.2024

Delegacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na čelu sa zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse brigadnim generalom Mirsadom Ahmićem, prisustvovala je Danu visokih zvanica najveće multinacionalne medicinske vježbe „Vigorous Warrior 2024“ u Mađarskoj 8. maja 2024. godine.

Vježba se ističe kao najveća multinacionalna medicinska vježba unutar NATO saveza, koju svake dvije godine organizira Centar izvrsnosti za vojnu medicinu NATO-a u Budimpešti, Mađarska. Glavni cilj vježbe je istraživanje načina rješavanja ključnih izazova vojno-medicinskog sektora u multinacionalnom okruženju pod patronatom NATO-a. Učesnicima se pruža prilika za kolektivnu obuku u medicinskoj i odbrambenoj sferi, uz fokus na poboljšanje interoperabilnosti i efikasnosti u složenim operativnim uslovima.

Na vježbi je učestvovalo 35 zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja, kao i organizacija, a medicinski vod Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je svojim izvanrednim angažmanom ostvario zapažene rezultate, te je u grupi najbolje ocijenjenih zemalja učesnica.

Ovaj uspjeh predstavlja značajan doprinos Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u jačanju regionalne i međunarodne saradnje u oblasti vojne medicine, kao i potvrdu visokog nivoa profesionalizma i stručnosti naših medicinskih vojnih snaga u složenim operativnim uslovima.

Pored generala Ahmića, u delegaciji Oružanih snaga BiH nalazili su se i vojni predstavnik OS BiH pri Centru balkanskih medicinskih vojnih snaga pukovnik Nedim Biščević, kao i izvršni oficir NZŠ OS BiH za resurse pukovnik Hajrudin Klepić.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

12 FOTO GALERIJA