Vijesti

Goganović na obilježavanju Dana 3. pješadijskog (RS) puka OS BiH i Dana Vojske RS: Pozivam sve u BiH da se okrenemo suživotu i toleranciji

10.5.2024

Dan 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Dan Vojske Republike Srpske (VRS) svečano je obilježen 10. maja 2024. godine u kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci uz prisustvo najviših zvanica iz političkog i javnog života.

Centralnoj svečanosti obilježavanja 32. godišnjice od formiranja VRS i 19. godišnjice postojanja 3. pješadijskog (RS) puka OS BiH prisustvovali su zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Gojko Knežević sa generalima Oružanih snaga BiH, te ostali pripadnici MO i OS BiH. Svečanosti su prisustvovali i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, te drugi visoki zvaničnici iz političkog i javnog života BiH i RS, vojno-diplomataski predstavnici akreditovani u BiH, predstavnici nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Parastosom poginulim borcima VRS i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata je započelo svečano obilježavanje, nakon čega su u Spomen-sobi VRS položeni vijenci i cvijeće. Potom je na stadionu kasarne „Kozara“ uslijedilo postrojavanje jedinica 3. pješadijskog (RS) puka OS BIH i predaja raporta komandanta 3. pješadijskog (RS) puka, brigadira Sretena Miloševića, srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, gdje je upriličen i kulturno-umjetnički program i obraćanja najviših zvaničnika. 

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović je u obraćanju prisutnima poručio: „Danas je važno da sa istorijske distance posvjedočimo da je vizionarska odluka o formiranјu Vojske Republike Srpske bila ispravna i sudbonosna za naš narod, ali i druge narode koji žive u Republici Srpskoj, kojima je suživot sa nama ugodan i gdje se prijatno osjećaju.”


Govoreći o oružanim sukobima u svijetu kao modelu rješavanјa otvorenih pitanјa, Goganović je rekao da često dolazi do kršenјa normi međunarodnog prava i u tom pogledu istakao važnost dosljednog poštovanјa međunarodnih sporazuma, posebno Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„U sistemu odbrane ima preko 3.000 pripadnika srpskog naroda koji su na različitim dužnostima i koji redovno ispunјavaju svoje radne obaveze, ali koji istovremeno dobro znaju ko su i odakle su i kakva je uloga bila Vojske Republike Srpske u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu”, rekao je Goganović.

Na kraju je još jednom pozvao sve u Bosni i Hercegovini na zajednički dogovor i uvažavanje, suživot, toleranciju, dobrosusjedske odnose i izgradnјu bolje budućnosti za sve narode koji žive u Bosni i Hercegovini, zaključio je Goganović.

„Počastvovan sam što ste prepoznali značaj obilježavanja 32. godišnjice od formiranja VRS i 19. godišnjice postojanja 3. pješadijskog (RS) puka. Kao komandant puka čestitam Dan Vojske Republike Srpske, a vama gospodo oficiri i podoficiri, vojnici i civilna lica Dan 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka. Vojska Republike Srpske je nastala kao potreba da se zaštiti srpski narod i odbrani teritorija na kojoj i danas živi, a za koju su živote dali hiljade i hiljade boraca“, rekao je, između ostalog, brigadir Milošević i dodao da je 3. (pješadijski) puk formiran da svojim djelovanjem i aktivnostima čuva identitet i vojno naslijeđe Vojske Republike Srpske.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

20 FOTO GALERIJA