Vijesti

Ministar Helez održao sastanak sа admiralom Munschom: BiH napreduje na putu ka punopravnom članstvu u NATO savez

10.5.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez održao je sastanak sa admiralom Stuartom B. Munschom, komandantom zajedničkih savezničkih snaga u Napulju i admiralom mornarice Sjedinjenih Američkih Država, u petak 10. maja 2024. godine u Domu Oružanih snaga BiH.

Ministar Helez je upoznao admirala Munscha sa trenutnim stanjem i planovima u MO i OS BiH.

Sagovornici su razgovarali i o putu BiH u NATO savez, a ministar Helez je admirala Munscha upoznao i s aktivnostima u narednom periodu.

„Za nekoliko dana putujem u Brisel, gdje ću se sastati sa zamjenikom generalnog sekretara NATO saveza Mirceaom Geoanăоm i vrhovnim komandantom savezničkih snaga za Evropu i komandantom Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država generalom Christopherom Cavolijem. Uvijek kažem, i sad ponavljam, članstvo naše zemlje u NATO savez dugoročno osigurava mir, stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Stoga je ključni vanjskopolitički cilj naše zemlje članstvo u ovoj međunarodnoj organizaciji“, kazao je Helez.

Gospodin Munsch čestitao je ministru zbog poboljšanja i unapređenja kapaciteta u OS BiH u prethodnom periodu.

Admiral Munsch je još jednom potvrdio da NATO ostaje garant sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su zaključili da su česte posjete visokih NATO zvaničnika našoj zemlji, kao i organiziranje značajnih NATO konferencija i simpozija u našoj zemlji potvrda napretka naše države na putu ka punopravnom članstvu u NATO savez.


Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba