Vijesti

Ministar odbrane Zukan Helez položio cvijeće na mjestu stradanja hrvatskih civila u Grabovici kod Jablanice

13.5.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, položio je danas 13. maja 2024. godine cvijeće na mjestu stradanja hrvatskih civila u Grabovici kod Jablanice.

U naselju Grabovica ubijeno je 33 civila hrvatske nacionalnosti, a pred domaćim sudovima u BiH za ovaj zločin osuđeno je nekoliko bivših pripadnika Armije RBiH.

Među stradalima u Grabovici je i četverogodišnja djevojčica Mladenka Zadro, dok je najstarija žrtva bio 87-godišnji Marko Marić.

Ministar Helez nakon polaganja cvijeća na mjestu stradanja poručio je da je ljudski odati počast žrtvama.

„Danas sam došao da odam počast i poklonim se žrtvama sela Grabovice, uglavnom civilima. Ovdje su napravili neodgovorni pojedinci Armije RBiH zločin nad civilima hrvatske nacionalnosti. Ubistvo Mladenke Zadro koja je imala tek nepune 4 godine, ubistvo starca Marka Marića koji je imao 87 godina, ubistvo 17 žena nije i ne može biti legitiman vojni cilj.

Zločin je zločin, bez obzira ko ga počinio. Želim da pošaljem poruku bh. javnosti da sve žrtve tretiramo na isti način. Želim da pozovem sve ostale političare da ne ide svako svojim žrtvama. Danas iz Grabovice želim da pošaljem poruka da nigdje i nikada više ne bude rata, da ne bude ubijenih i stradalih. Iz ovoga moramo naučiti lekciju i svoju djecu učiti da niko i nikada ovako nešto ne uradi. Sutra ću posjetiti stratište Ahatovići, mjesto na kojem su ubijeni civili bošnjačke nacionalnosti te stratište Sijekovac, na kojem su ubijeni civili srpske nacionalnosti“, kazao je Helez.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA