Vijesti

Ministar odbrane Zukan Helez položio cvijeće i proučio fatihu na mjestu stradanja 48 nedužnih Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići

14.5.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez položio je cvijeće i proučio fatihu na mjestu stradanja 48 nedužnih Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići u mjestu Sokolina, u utorak 14. maja 2024. godine.

Zločin su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske 1992. godine, mještani Bojnika, Dobroševića, Ahatovića, koji su bili zarobljeni u logoru u Rajlovcu, trebali su biti odvedeni na razmjenu, ali su odvedeni u Sokolinu gdje su ubijeni na svirep način. Od 56 zarobljenika, osam ih je preživjelo.

U mjestu Sokolina autobus je zaustavljen i pogođen sa više projektila. Nakon toga u njega je ubačeno više bombi, da bi poslije toga na autobus bilo pucano iz pješadijskog oružja.

Ministar Helez kazao je da odavanjem počasti ubijenim civilima Ahatovića, Dobroševića i Bojnika osiguravamo da se istina o ovom zločinu ne iskrivljuje niti da se ovaj užasni zločin ikad ikome ponovi.

„Najmanje što kao društvo možemo uraditi je da dostojanstveno obilježimo njihovo stradanje, a da preživjelima danas omogućimo ravnopravnost i jednakost, da mogu živjeti od svoga rada na svom imanju. Mi se moramo sjećati, nikako zaboraviti i iskreno se nadati da će pravda jednom stići, ona istinska i prava pravda“, naglasio je Helez.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA