Vijesti

Zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić se sastao sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Rumunije: Naša zemlja je posvećena partnerstvu sa BiH

15.5.2024

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić, sa saradnicima, sastao se 14. maja 2024. godine sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Rumunije Nj.E. Simonom Cojocaru. Sastanku je prisustvovao i rumunski načelnik Štaba EUFOR-a brigadni general Ovidiu Lungu i vojni ataše Rumunije brigadir Robertino-Cristian Ciobanu.

Tokom sastanka se razgovaralo o odnosima dvije zemlje. Iskazana je potreba za daljnjom i intenzivnijom bilateralnom, kao i regionalnom saradnjom u oblasti odbrane, saradnji u oblasti obuke, kurseva i brojnim projektima od regionalnog značaja. 

Zamjenik ministra Galić posebno je istakao značajnu ulogu Rumunije, koja već dugi niz godina doprinosi misiji Evropske unije „Althea“ u Bosni i Hercegovini. Posebno je pohvalio saradnju sa brigadnim generalom Lunguom koji odlazi sa dužnosti načelnika štaba EUFOR-a, te mu poželio uspjeh u budućoj karijeri, na što se general Lungu zahvalio zamjeniku ministra Galiću i na svim aktivnostima koje su kroz uspješnu uzajamnu sаradnju realizirane. Također zamjenik ministra Galić je pohvalio saradnju sa rumunskim vojnim atašeom u BiH brigadirom Ciobanom, doajenom vojno-diplomatskog kora u BiH, koji ima značajnu ulogu u Bosni i Hercegovini i doprinosi razvoju odbrambene saradnje dvije zemlje. Naglašavajući značaj regionalne saradnje, ukazao je na značaj puta Bosne i Hercegovine ka evropskoj i euroatlantskoj zajednici.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Rumunije Nj.E. Simona Cojocaru obećala je punu podršku  realizaciji zacrtanih ciljeva i još intenzivniju saradnju sa institucijama odbrane BiH, ali i u drugim oblastima značajnim za napredak Bosne i Hercegovine. Ocijenila je pozitivnim potpisivanje Sporazuma o odbrambenoj saradnji između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Rumunije čije se potpisivanje očekuje u junu ove godine od strane ministara odbrane dvije zemlje. Ukazala je i na moguća područja proširenja saradnje na polju vojnog-tehničkog istraživanja i razvoja i vojnih univerziteta. Također je pohvalila doprinos pripadnika Oružanih snaga BiH u Misiji Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici.  Najavila je da će rumunska vlada putem NATO-ovog paketa pomoći za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB) pružiti podršku Oružanim snagama BiH. Dodala je da će Rumunija nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka Evropskoj uniji i NATO-u, te izrazila očekivanja da će se saradnja dvije zemlje nastaviti razvijati i kroz razne projekte i regionalne inicijative poput SEDM-a, SEEBRIG-a, Ugovora "Otvoreno nebo".

„Važna nam je diplomatska i politička podrška vaše zemlje“, poručio je zamjenik ministra Galić te se zahvalio za nesebičnu podršku na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji i NATO-u, kao i na podršci u izgradnji odbrambenih kapaciteta Oružanih snaga BiH. Ukazao je i na aktivnosti deminerskih jedinica Oružanih snaga BiH koje su, pored učešća u međunarodnim operacijama podrške miru u svijetu, poput Afganistana, spremne zajedno sa snagama NATO-a učestvovati i u operacijama deminiranja u svijetu. U pogledu sigurnosne situacije u svijetu i ratnih sukoba između Rusije i Ukrajine, Izraela i Hamasa, zamjenik ministra Galić je istakao da jedini put Bosne i Hercegovine treba biti pod kišobranom Evropske unije i NATO-a.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA