Vijesti

Ministar odbrane Helez i ambasador Murphy potpisali Plan razvoja sistema za upravljanje ljudskim resursima: BiH slovi za jednog od najaktivnijih NATO partnera

15.5.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, primio je u posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Nj.E. Michaela Murphyja u srijedu 15. maja 2024. godine.

Tokom sastanka upriličena je svečana ceremonija potpisivanja Plana razvoja sistema za upravljanje ljudskim resursima između Vlade SAD-a i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Ministar Helez poželio je dobrodošlicu ambasadoru Murphyju, kazavši da mu je drago što je lično došao da potpiše Plan razvoja sistema za upravljanje ljudskim resursima u MO i OS BiH. Ministar je naglasio da je ambasador Murphy na ovaj način još jednom potvrdio opredijeljenost SAD-a napredovanju BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

„Bosna i Hercegovina prolazi kroz jedno važno, možda i prelomno razdoblje na vanjskopolitičkom, ali i unutrašnjem planu. U martu smo zvanično informirani o otvorenim pristupnim pregovorima za članstvo BiH u Evropskoj uniji. Pogoršana sigurnosna situacija u svijetu i ratna dešavanja, podstakla su Evropu da vodi više računa o svom prostoru. U taj prostor spada i Bosna i Hercegovina koja je po mnogo čemu specifična. Vjerujem da ćemo osnažiti i prilike za naše članstvo u NATO savezu, jer na operativnom nivou BiH slovi za jednog od najaktivnijih NATO partnera, a što je potpuno u skladu sa našim statusom učesnika u Akcionom planu za članstvo (MAP)“, kazao je Helez, dodavši da je naša zemlja u ovoj godini domaćin tri važna NATO događaja.

Ambasador Murphy naglasio je da je sretan što je došlo do realizacije Plana koji je zajedničkim snagama izrađen.

„Puno truda i rada je uloženo u izradu Plana razvoja sistema za upravljanje ljudskim resursima između Vlade SAD-a i MO BiH, zahvalan sam svima koji su radili na izradi i omogućili današnje potpisivanje. Svi smo svjesni nedostatka ljudskih resursa, zato je neophodno napraviti promjene koje bi mlade ljude privukle u OS BiH. Nadam se da će se kroz implementaciju ovog plana to i desiti“, kazao je Murphy.

Murphy je na kraju sastanka još jednom podcrtao da SAD pružaju punu podršku našoj zemlji na putu u NATO savez.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA