Vijesti

Ministar Helez domaćin najznačajnije međunarodne poslijeratne posjete bugojanskoj fabrici: Spasili smo Binas od stečaja, 420 radnika redovno prima platu

17.5.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez bio je domaćin najznačajnije međunarodne poslijeratne posjete fabrici Binas d.d. u Bugojnu, u petak 17. maja 2024. godine.

Video prilog: https://www.youtube.com/watch?v=myah7kVr4Oo

Osim ministra Heleza, kompaniju su posjetili i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva komunikacija i transporta BiH, predstavnici EUFOR-a u našoj zemlji, te predstavnici Asocijacije vojno-diplomatskih predstavnika u BiH.

Ministar Helez u obraćanju medijima naglasio je da je ovo najznačajnija posjeta bugojanskoj fabrici u poslijeratnom periodu.

„Čast i zadovoljstvo mi je da mogu danas predvoditi ovu delegaciju u Bugojnu. Slobodno mogu reći da ovakva delegacija i u ovom broju još nikada do sada poslije rata nije posjetila Binas u ovom broju. Također, u Bugojno nije došla brojnija delegacija. Samo prije dvije godine kad sam dolazio ovdje bilo je potpuno rasulo, oko 14 plata se dugovalo, a doprinosa puno više. Dugovalo se Razvojnoj banci i ostalima, stanje je doslovno rečeno bilo pred stečaj. Dolaskom ovog menadžmenta i vlasti situacija se u potpunosti promijenila. Ovdje radi 420 uposlenika kojima se redovno isplaćuju plate, ali i doprinosi, regres. U narednom periodu ispoštovat će se odluka Federalne vlade da se radnicima isplati 1.000 KM,  a ubrzo nakon toga uslijedit će i isplata u iznosu od 1.500 KM“, kazao je Helez.

Naglasio je da će se potruditi da ovaj menadžment ostane i nastavi raditi dobar posao. „Binas bi trebao u narednom periodu, vjerovatno do kraja godine zaposliti još 300 ljudi. Uglavnom, namjenska industrija u BiH napreduje i preuzima primat na Zapadnom Balkanu. Jako mi je drago da se usvajaju nove tehnologije. Drago mi je da smo čuli na sastanku da razvijamo i upaljač za male rakete za dronove samoubice, zato sam ponosan na ove radnike i menadžment. Želim da poručim građanima Bugojna da će Binas postati glavni centar za namjensku industriju.“

Prisutnima se obratio i vojni ataše Rumunije u BiH, brigadir Robertino-Cristian Ciobanu, doajen Asocijacije i vojni ataše Rumunije u BiH. „Želim da se zahvalim u svoje lično ime i ime mojih kolega direktoru Binasa i ministru odbrane Helezu. Aktivnost kao što je ova su dio Plana koji je potpisan između vojnih atašea u BiH i MO BiH. Mi vidimo ovo kao dobru priliku. Zadovoljstvo nam je da budemo dio ovakvih posjeta. Još jednom hvala domaćinima i ministru Helezu za njihovo gostoprimstvo“, kazao je Ciobanu.

Direktor Binasa d.d. Abaz Mandžuka poručio je da su počašćeni ovom značajnom posjetom. „Naš zadatak i dalje je da upošljavamo ljude, proizvodimo za svoje kupce, ispoštujemo dogovoreno. Imamo već ugovore u pripremi za 2025. godinu, što je dokaz koliko radimo“, kazao je Mandžuka.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA