Vijesti

Najava aktivnosti u povodu održavanja 2. Svjetskog vojnog takmičenja u polumaratonu

20.5.2024

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine domaćini su 2. Svjetskog vojnog takmičenja u polumaratonu (2nd CISM World Military Championship) pod pokroviteljstvom Međunarodnog vojnog komiteta za sport – CISM. Takmičenje će se održati u Sarajevu od 24. do 27. maja 2024. godine na lokaciji Velikog parka Ilidžа. Pored pripadnika Oružanih snaga BiH, na takmičenju učestvuje oko 30 zemalja članica CISM-a.

Tim povodom za javnost i medije planirane su sljedeće aktivnosti:

Pres-konferencija, 24. maj 2024. godine, 11.00 sati, hotel „Hills“, Ilidža,

Ceremonija otvaranja, 25. maj, lokacija Velikog parka Ilidža, sa početkom u 19.30 sati,

Početak trke, 26. maj,10.00 sati, lokacija Veliki park Ilidža,

Ceremonija zatvaranja i dodjela medalja, 26. maj, 13.00 sati.

Za dodatne informacije molimo kontaktirajte: Medijski informativni centar OS BiH: tel: 033/287-914, e-mail: web.osbih@gmail.com.

Ured za odnose s javnošću, kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685, e-mail: info@mod.gov.ba.

Međunarodni vojni komitet za sport (International Military Sports Council - CISM) - je međunarodna sportska organizacija osnovana 1948. godine sa ciljem promocije prijateljstva i solidarnosti među oružanim snagama kroz sport.

Sjedište CISM-a je u Briselu, Belgija, a organizacija nadgleda brojna sportska takmičenja u različitim disciplinama s ciljem poboljšanja fizičke spremnosti i morala vojnog osoblja širom svijeta.

Prvo Svjetsko vojno prvenstvo u polumaratonu, kao dio CISM-a, održano je 2023. godine u Luzernu, Švicarska.

Drugo svjetsko vojno prvenstvo u polumaratonu, održat će se u Bosni i Hercegovini - Sarajevo od 24. do 27. maja 2024. godine,  na kojem se očekuje učešće velikog broja vojnih sportista iz različitih zemalja, što će promovirati međusobno poštovanje i razumijevanje.

Ovaj događaj obično privlači stotine vojnih sportista iz desetina zemalja, koji se takmiče na trci dužine 21,1 km.

CISM događaji su poznati po svojoj sposobnosti da okupe vojne sportiste iz cijelog svijeta, promovirajući mir i prijateljstvo kroz sport. Organizacija je tokom godina rasla i danas ima 140 zemalja članica, a događaji CISM-a naglašavaju vrijednosti prijateljstva, sportskog duha i mira.

Pored polumaratona, CISM organizira prvenstva u mnogim drugim sportskim disciplinama, uključujući atletiku, košarku, boks, mačevanje, fudbal, džudo, ragbi, skijanje, kao i druge raznovrsne sportske događaje i takmičenja.


Video