Vijesti

Ministar odbrane Zukan Helez položio cvijeće i proučio fatihu žrtvama genocida: Ne smijemo zaboraviti šta se dogodilo u Srebrenici, to je naša trajna obaveza

20.5.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane BiH Zukan Helez u okviru radne posjete Srebrenici, obišao je Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, gdje je položio cvijeće i proučio fatihu žrtvama genocida, u ponedjeljak 20. maja 2024. godine.

Ministar Helez je, nakon što se poklonio žrtvama, naglasio da svaki čovjek koji dođe u Potočare prije svega mora osjećati poštovanje prema ubijenim u genocidu, ali i truditi se da se očuva sjećanje na stradanje Srebreničana.

„Ne smijemo i nemamo pravo zaboraviti šta se dogodilo u Srebrenici, to je naša trajna obaveza. Srebrenica je neizbrisiva mrlja koja nas tjera da tražimo istinu i pravdu, jer pamćenjem bolne prošlosti i učenjem lekcija iz nje, zajedno možemo odlučiti da se to nikad ne smije ponoviti. Danas sam ovdje kako bih odao počast i poklonio se žrtvama genocida i dao podršku usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Pozivam one koji ovdje osporavaju genocid da dođu sa svojom djecom i vide obuću civila iz masovnih grobnica.“

U daljem obraćanju ministar Helez je istakao da je siguran da bi i djeca na osnovu ovih činjenica potvrdila da se u Srebrenici desio genocid.

„Moja poruka svima, sa ovog mjesta, blizu granice sa Republikom Srbijom, je da se ovo više nikada i nikome ne desi. Danas Bosna i Hercegovina ima svoje institucije, policiju, svoje Oružane snage koje su spremne da brane svaki pedalj svoje domovine. Želim da poručim prije svega povratnicima i stanovništu u Srebrenici da mogu mirno spavati, jer mi pratimo svaki neozbiljan nastup naših političara, pratimo šta rade i spremni smo u svakom momentu da zaštitimo naše stanovništvo i domovinu. Moram naglasiti da nemamo nikakvih saznanja za prijetnje našoj državi, ali i pored međunarodne zajednice, EUFOR-a, NATO-a, mi smo spremni zaštiti našu državu“, kazao je Helez.

U sklopu radne posjete Srebrenici, ministar odbrane BiH održao je sastanak sa direktorom Memorijalnog centra, Emirom Suljagićem.

Sagovornici su razgovarali o aktivnostima i pripremama za obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici. Teme sastanka odnosile su se i na nastavak izgradnje infrastrukture u Memorijalnom centru, kao i druge projekte koji doprinose očuvanju sjećanja na žrtve genocida.

Ministar Helez je naglasio da MO BiH stoji na raspolaganju kada je u pitanju pomoć Memorijalnom centru i građanima Srebrenice.

Ovom prilikom ministar je obišao i muzejsku postavku genocida u Srebrenici, te Memorijalni kompleks.

Nakon sastanka sa direktorom Memorijalnog centra Suljagićem, ministar odbrane BiH Helez prošetao je Srebrenicom i razgovarao sa građanima.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA