Vijesti

Ministar Helez u posjetu primio ambasadora Republike Francuske u BiH Delmasa: Naš cilj je BiH u okviru EU i NATO saveza

21.5.2024

Ministar odbrane BiH Zukan Helez primio je u posjetu ambasadora Republike Francuske u BiH Nj.E. Françoisa Delmasa, u utorak 21. maja 2024. godine.

Ministar Helez ambasadoru Delmasu poželio je dobrodošlicu i zahvalio mu se na saradnji koja je, kako je kazao, na visokom nivou.

Ministar Helez je informirao ambasadora Delmasa da ove sedmice putuje u Brisel, gdje će održati važne sastanke. Tokom sastanka razgovarali su o vojnim vježbama EUFOR-a sa članovima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, o vježbi «Meleager» koja se održala sa francuskim pripadnicima strateških rezervnih snaga EUFOR-a, kao i o budućoj «Quick Response» vježbi.

„Prisustvo francuskih vojnih snaga u BiH jako nam je važno. Moram naglasiti da je naš cilj stabilna BiH, BiH u okviru EU i NATO saveza. Jako nam je važno da NATO poklanja veliku pažnju našoj zemlji, a dokaz tome su tri važna događaja koji će tokom godine biti održani u BiH, s tim da su dva već završena. Moram naglasiti da od svih potencijalnih kandidata, BiH je na prvom mjestu kada je u pitanju pristupanje Savezu“, kazao je Helez.

Tokom sastanka istaknuta je dosadašnja dobra bilateralna saradnja dvije zemlje, koja se na osnovu godišnjih planova bilateralne saradnje od 2008. realizira u oblasti školovanja oficira Oružanih snaga BiH u Republici Francuskoj, učenja francuskog jezika i deminiranja. U tom kontekstu sagovornici su izrazili želju da se ta praksa nastavi i u budućnosti.

U pogledu trenutnih svjetskih dešavanja, sagovornici su razgovarali o ratu u Ukrajini i sukobu na Bliskom istoku.

Ambasador Delmas zahvalio se ministru na korisnim i konkretnim informacijama koje je dobio kada su u pitanju aktivnosti MO i OS BiH. Još jednom je naglasio da EUFOR u BiH ima stabilizirajuću ulogu i podsjetio na podršku koju Francuska pruža ovim snagama, ali i teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. Pozdravio je vojno-politički dijalog Bosne i Hercegovine i Republike Francuske, te podržao nastojanja Bosne i Hercegovine u ostvarenju njenih strateških ciljeva.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA