Vijesti

Zamjenik ministra odbrane Galić sa ambasadorom Irske, Farrellom: Spremni smo pomoći Bosni i Hercegovini

21.5.2024

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić primio je u posjetu 21. maja 2024. godine nerezidentnog ambasadora Republike Irske za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Ljubljani, Nj.E. Adriana Farrella.

Zamjenik ministra Galić se zahvalio na posjeti ambasadoru Farrellu i prilici da se razgovara o aktuelnim temama. Iako do sada ministarstva odbrane dviju zemalja nisu imali potpisanih sporazuma ni protokola o vojnoj saradnji, Galić je pozdravio uspostavljanje bilateralnih odnosa na osnovu prijedloga plana bilateralne vojne saradnje, koji se sastoji od aktivnosti vezanih za saradnju sa Centrom za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) Oružanih snaga BiH. Povodom toga, sagovornici su izrazili nadu da će se navedeni plan u ovoj godini realizirati te u budućnosti proširiti na ostala polja saradnje.

 „Ministarstvo odbrane BiH predano radi na ostvarivanju vanjskopolitičkih ciljeva BiH po pitanju ispunjavanja uslova za pridruživanje EU i NATO“, rekao je Galić. Također je istakao da u pogledu globalnih i regionalnih sigurnosnih izazova i prijetnji, koji utiču na sigurnosnu situaciju i na Zapadnom Balkanu, ubrzano članstvo u euroatlantsku zajednicu bi bio adekvatan odgovor za prevazilaženje sigurnosnih prijetnji.

Ambasador Farrell je posebno istakao kako su spremni pomoći u bilo kojem području kada je u pitanju odbrana i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba