Vijesti

Radni sastanak predstavnika MO i OS BiH i ministarstava odbrane i vanjskih poslova Hrvatske po DCB-u

22.5.2024

Pomoćnik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Dženan Redžo, sa saradnicima, održao je radni sastanak sa članovima delegacije Ministarstva odbrane i Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, s ciljem sagledavanja mogućnosti implementacije projekta “Taktička komunikacija” u okviru NATO-ove Inicijative za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB). Sastanak je održan od 20. do 22. maja 2024. godine u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Na sastanku su, pored predstavnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i članova delegacije Republike Hrvatske, prisustvovali i ambasador Republike Hrvatske u BiH Nj.E. Ivan Sabolić, vojni ataše u BiH  brigadir Davor Kiralj, predstavnici NATO Štaba iz Brisela, koji su se obratili na sastanku putem video-linka, te NATO Štaba Sarajevo.

Razgovaralo se o tehničkim specifikacijama motornih vozila, odobrenih kroz Inicijativu za izgradnju odbrambenih kapaciteta, usaglašavanje istih, upoznavanje sa daljnjim procesom rada i aktivnostima koje će prethoditi do potpune implementacije. Iskazane su potrebe Oružanih snaga BiH za odgovarajućim ručnim prenosivim radio-aparatima i auto-montiranim baznim stanicama.

Učesnici sastanka su iskazali obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, te zaključili da se u narednom periodu očekuje poduzimanje daljnjih aktivnosti do potpune implementacije projekta „Taktička komunikacija“.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA