Vijesti

Ministar Helez sastao se sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceom Geoanom: Neće biti vakuma niti oklijevanja u reakciji NATO saveza na dešavanja u BiH

22.5.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, sa saradnicima, sastao se 22. maja 2024. godine sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a, gospodinom Mirceom Geoanom, u sjedištu NATO-a u Briselu, Kraljevina Belgija.

Na samom početku sastanka ministar Helez je rekao da Bosnu i Hercegovinu vidi kao multietničku zajednicu svih građana i naroda u kojoj će svi njeni građani biti slobodni i jednaki na svakom njenom pedlju, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost i živjeti od svoga rada.

Tokom susreta ministar Helez upoznao je gospodina Geoanu sa postignućima Ministarstva odbrane BiH, uključujući konsolidaciju budžeta, stabilizaciju procesa javnih nabavki, osnaživanje opremljenosti Deminerskog bataljona, te aktivnosti u okviru Inicijative za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB).

Ministar Helez je tokom susreta istakao da su treneri Oružanih snaga BiH, prema Konceptu operativnih sposobnosti (OCC), u značajnoj mjeri angažovani kao ocjenjivači u partnerskim zemljama poput Tunisa, Maroka, Katara, Kazahstana i Kolumbije. Također, ministar Helez je upoznao gospodina Geoanu sa aktivnostima OS BiH u okviru OCC&OF koncepta, napomenuvši da su OS BiH, prilikom deklarisanja Lake bataljonske grupe, ostvarile odlične rezultate tokom ocjenjivanja. Kroz OCC&OF koncept, značajno je povećan stepen interoperabilnosti OS BiH sa NATO snagama, što je ključno u kontekstu težnje BiH ka pridruživanju euroatlantskim integracijama i unapređenju interoperabilnosti OS BiH i NATO-a.

Ministar Helez iskoristio je priliku da se zahvali NATO-u za političku, diplomatsku i praktičnu podršku Bosni i Hercegovini, posebno u posljednjih nekoliko godina.

„Dok NATO obilježava 75 godina od osnivanja, mi u BiH obilježavamo 20 godina saradnje sa NATO Štabom u Sarajevu. Zahvalni smo na pređenom putu, vrijednim iskustvima i statusu koji je BiH postigla kao partner u Akcionom planu za članstvo“, istakao je Helez.

Zamjeniku generalnog sekretara NATO-a gospodinu Geoani ministar Helez je predložio unapređenje saradnje između BiH i NATO-a, jačanje odbrambenih sposobnosti OS BiH, pojačano prisustvo NATO snaga u BiH koje bi bilo sredstvo odvraćanja od potencijalne agresije vanjskih aktera, osnaživanje NATO Štaba u Sarajevu te pojačanu saradnju i koordinaciju NATO saveza i EU.

„Posebno mi je drago što je gospodin Geoană podvukao da NATO savez detaljno prati dešavanja u našoj zemlji te da neće biti vakuma niti oklijevanja u reakciji NATO saveza na ta dešavanja. Samo članstvo naše zemlje u NATO savezu dugoročno osigurava mir, stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, ali i stabilnost regiona“, poručio je ministar Helez.

Na kraju susreta, ministar Helez je izrazio nadu da će gospodin Geoana, u okviru svoje pozicije, istrajati na što efikasnijoj implementaciji DCB projekta u BiH. Također je naglasio važnost održavanja visokih standarda i spremnosti, kako bi Oružane snage BiH, pored domaćih, mogle opsežnije učestvovati i u međunarodnim misijama NATO, EU ili UN-a.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA