Vijesti

Ministar Helez održao sastanak sa predstavnicima NAC-a u Briselu: Uspješna integracija BiH u NATO doprinijela bi sveukupnom miru i prosperitetu regiona

22.5.2024

U nastavku posjete Briselu, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez sastao se i sa ambasadorima Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) i zamjenikom predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, generalom Andrewom M. Rohlingom u srijedu, 22. maja 2024. godine.

Na početku susreta ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez izrazio je zahvalnost NATO-u i norveškim partnerima za političku, diplomatsku i praktičnu podršku Bosni i Hercegovini. Posebno je istakao pomoć ambasadorice Anite Nergaard i ambasadora Reinertsena te Norveške ambasade u Sarajevu.

Ministar Helez je naglasio važnost prijema Švedske i Finske u NATO, kao i početak pregovora BiH za članstvo u EU. Istakao je postignuća Ministarstva odbrane BiH, uključujući konsolidaciju budžeta, povećanje primanja pripadnika odbrambenih institucija, stabilizaciju procesa javnih nabavki, te opremanje Deminerskog bataljona.

Prioriteti Ministarstva uključuju modernizaciju i opremanje deklarisane Bataljonske grupe lake pješadije, kao i nabavku radarskih sistema i opreme za kontrolu zračnog prostora. Ministar je naglasio značaj Inicijative za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB) i potrebu za dodatnim naporima u implementaciji ovog projekta.

Također je istakao uspješan NATO Program unapređenja obuke (DEEP) i angažman instruktora OS BiH u partnerskim zemljama.

Tokom obraćanja ministar je izrazio očekivanje da će BiH, kao jedina MAP članica, dobiti vidljivo mjesto na predstojećem NATO Samitu i da će BiH moći aktivnije učestvovati u međunarodnim misijama NATO-a, EU ili UN-a. 

Također, naglasio je da stabilnost BiH direktno utiče na sigurnost na Balkanu, kazavši da bi uspješna integracija BiH u NATO doprinijela sveukupnom miru i prosperitetu regiona.

Nakon obraćanja ministra Heleza, uslijedila je diskusija tokom koje su se mogle čuti i pozitivne poruke od predstavnika NAC-a.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA