Vijesti

Svečanost uručenja murasele Nesib-ef. Hadžiću, novom vojnom muftiji u MO i OS BiH

27.5.2024

U Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu 27. maja 2024. godine održana je svečanost uručenja murasele Nesib-ef. Hadžiću, novom vojnom muftiji u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Svečanoj ceremoniji inauguracije i tradicionalnom činu dodjele Murasele vojnom muftiji, prisustvovali su ministar odbrane BiH Zukan Helez, zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Aleksandar Goganović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović, parlamentarni vojni povjerenik, gospodin Boško Šiljegović, generali OS BiH, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, kao i veliki broj zvanica, predstavnika međunarodne zajednice u BiH, NATO Štaba u Sarajevu, Komande EUFOR-a u BiH, mnogobrojni predstavnici Islamske zajednice u BiH, predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora, kao i brojne druge zvanice i prijatelji.

Ministar Helez je u svom govoru izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovom iznimno važnom činu, te istakao važnost funkcioniranja vjerske službe u MO i OS BiH u cjelini, a posebno Vojnog muftijstva. Također, ministar Helez je istakao da smo u našoj historiji, prije sto deset godina imali postavljenje vojnog muftije hafiza Abdulaha Kurbegovića, a ove godine se obilježava 25 godina od ponovnog uspostavljanja Vojnog muftijstva u sistemu odbrane.

„Želim također istaći da odgovorni rukovodioci u sistemu odbrane, sa mnom na čelu, imamo u vidu činjenicu da prema posljednjem popisu u Bosni i Hercegovini živi više od 95% deklariranih vjernika: muslimana, pravoslavaca i katolika. S tim u vezi, nastojimo pružiti svu podršku u zadovoljavanju vjerskih prava i sloboda naših uposlenika i pripadnika. A i ovaj današnji događaj svojevrsna je potvrda tome“, istakao je ministar Helez. On je u svom govoru istakao da su MO i OS BiH i u ovom segmentu, kao i u mnogim drugim, dostigli zahtijevane NATO standarde i da je vjerska služba u MO i OS BiH koncipirana je po obrascu američke vojske i uz veliku pomoć naših američkih prijatelja, zato im dugujemo veliku zahvalnost.


Ministar se ovom prilikom zahvalio dosadašnjem vojnom muftiji Hadisu ef. Pašaliću na nesebičnom angažmanu i rezultatima koji su postignuti u proteklom periodu, koji je iza sebe ostavio uređeno i funkcionalno Muftijstvo na čiji smo rad su svi ponosni.

Također, ministar Helez je naglasio da novoimenovani vojni muftija Nesib-ef. Hadžić ima težak i odgovoran zadatak u vođenju Vojnog muftijstva, ali računajući na njegovo dugogodišnje iskustvo u radu izrazio je nadu da će Vojno muftijstvo nastaviti uspješan rad i odgovoriti svim izazovima u godinama koje dolaze. Na kraju ministar Helez je muftiji Hadžiću zaželio dobro zdravlje i mnogo mudorsti u izgradnji zajedničkog cilja, snažnih i funkcionalnih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Vojni muftija Hadis ef. Pašalić je u svome govoru istakao saradnju unutar jedinstvene vjerske službe uspostavljene uz pomoć i podršku Sjedinjenih Američkih Država.

„Od uspostave Jedinstvene vjerske službe do danas, svi smo unutar ove službe nastojali njegovati dobre kolegijalne odnose i kontinuirano unapređivati saradnju. Zahvalan sam svim svojim kolegama iz Vojnog ordinarijata na čelu sa mojim prijateljem nadbiskupom Tomom Vukšićem i kolegama iz Kancelarije pravoslavnog dušobrižništva koje uspješno vodi protojerej Milorad Milinković“, istakao je ef. Pašalić.

Mons. Tomo Vukšić, nadbiskup vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, zbog odsustva sa svečanosti, uputio je čestitku u kojoj se zahvalio dosadašnjem vojnom muftiji Pašaliću na vrlo uspješnoj saradnji i prijateljskom odnosu, a novom vojnom muftiji Hadžiću poželio sreću i da mu Bog podari mudrosti na novoj dužnosti.

Nakon svečanog uručenja Murasele i tradicionalnog čina stavljanja ahmedije i ogrtanja džubetom (obredno odijelo) prisutnima se obratio vojni muftija Nesib-ef. Hadžić, koji je zahvalio reisu-l-ulemi IZ u BiH na ukazanom povjerenju i predatom emanetu, uz zakletvu da će povjerenu misiju izvršavati bogobojazno i strpljivo.

„Pozivam ministra odbrane Bosne i Hercegovine, generale i sve uposlene u sistemu odbrane, da me podrže u onome što je dobro, a što neposredno ili posredno doprinosi jačanju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ali vas pozivam i da me, u slučaju ako pogriješim, na vrijeme upozorite“, istakao je Nesib-ef. Hadžić.

Na kraju zvaničnog dijela ceremonije inauguracije vojnog muftije, obratio se reisu-l-ulema IZ-e u BiH Husein ef. Kavazović koji je izrazio svoje zadovoljstvo funkcioniranjem ove službe u Oružanim snagama, i za muslimane i za sljedbenike drugih vjeroispovijesti. Reisu-l-ulema Kavazović je istakao da institucije Bosne i Hercegovine i vjerske zajednice koje u njoj djeluju treba da razvijaju dobre odnose na temelju demokratskih standarda i dostignuća savremenih demokratskih država i društava..

Reisu-l-ulema Kavazović se na kraju zahvalio dosadašnjem vojnom muftiji na marljivom vođenju ove institucije, a novom muftiji zaželio uspjeh u daljem radu.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

13 FOTO GALERIJA