Vijesti

Predstavnici MO BiH učestvovali na manifestaciji „Dani otvorenih vrata“ Srednje škole metalskih zanimanja u Sarajevu

28.5.2024

Predstavnici Ministarstva odbrane BiH, na čelu sa pomoćnikom ministra odbrane za upravljanje personalom Seadom Muratovićem, u ponedjeljak 27. maja 2024. godine, učestvovali su na manifestaciji „Dani otvorenih vrata“ Srednje škole metalskih zanimanja u Sarajevu.

U svom obraćanju učenicima, nastavnicima, menadžmentu škole i predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u kantonu Sarajevo, Muratović je istakao da Ministarstvo odbrane BiH već duži niz godina podržava projekte školovanja i obrazovanja mladih ljudi u Bosni i Hercegovini kako u visokoškolskim tako i srednjoškolskim ustanovama.

Takođe, prepoznavajući značaj srednjeg obrazovanja u Bosni i Hercegovini, a pogotovo značaj srednjoškolskih ustanova koje obrazuju deficitaran kadar potreban Oružanim snagama BiH,  Muratović je naglasio da MO BiH ima potpisan Sporazum o saradnji sa Srednjom školom metalskih zanimanja, kojim su postavljeni temelji saradnje između dvije partnerske organizacije.

Na ovaj način je, na obostrano zadovoljstvo i korist, omogućeno da učenici Srednje škole metalskih zanimanja pohađaju praktični dio nastave u jedinici Zračnih snaga OS BiH u kasarni Rajlovac i na taj način steknu dragocjena praktična znanja koja im mogu koristiti u budućoj karijeri. MO BiH na ovaj način bi dobilo bazen kvalitetnih stručnjaka iz kojeg u perspektivi može regrutovati buduće mehaničare/tehničare za zrakoplove koji su u operativnoj upotrebi u Oružanim snagama BiH.

Na kraju obraćanja, Muratović je napomenuo da je saradnja sa Srednjom školom metalskih zanimanja dobila novu dodatnu vrijednost prošle 2023. godine kada je Ministarstvo odbrane BiH raspisalo javni konkurs za stipendiranje učenika koji se školuju za zanimanje mašinski tehničar za zrakoplov i motore na kojem je izabrano dvoje učenika upravo ove škole, a koji će po završetku školovanja biti upućeni na osnovnu vojnu obuku i biti primljeni u profesionalnu vojnu službu u OS BiH u početnom činu podoficira zrakoplovno-tehničke službe.

Iskazujući zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom odbrane BiH, direktorica škole Irma Behlulović iskoristila je priliku da dodijeli Zahvalnicu Srednje škole metalskih zanimanja Ministarstvu odbrane BiH za saradnju i podršku u afirmaciji srednjeg obrazovanja u BiH, te izrazila nadu da će se saradnja sa MO BiH u ovom i širem obimu nastaviti i u budućnosti.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA