Vijesti

Radni sastanak po projektu NATO DCB - Adaptacija skladišta oružja na upotrebi u OS BiH

28.5.2024

Posjeta delegacije nevladine organizacije „HALO Trust“ Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH realizirana je od 12. do 25. maja 2024. godine, radi sagledavanja mogućnosti implementacije projekta Adaptacije skladišta oružja na upotrebi u OS BiH, nominovanog kroz NATO-ov paket podrške za izgradnju odbrambenih kapaciteta „Infrastruktura“.

U pogledu toga, završni radni sastanak održan je 24. maja, s ciljem da se kroz diskusiju daju odgovori na eventualna pitanja koja su se pojavila u vezi sa stanjem na terenu te da se odrede daljnji procesi rada i aktivnosti koje će doprinijeti potpunoj implementaciji projekta Adaptacije skladišta oružja na upotrebi.

Završnom radnom sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra odbrane BiH za politiku planove Dženan Redžo sa saradnicima, kao i predstavnici NATO Štaba iz Brisela, koji su se učesnicima sastanka obratili putem video-linka, predstavnici NATO Štaba Sarajevo, EUFOR-a, predstavnici Kabineta ministra odbrane BiH, Sektora za nabavku i logistiku, te Zajedničkog štaba OS BiH.

Predstavnici HALO Trusta informirali su prisutne o stanju i tehničkim uslovima skladišta oružja na 11 lokacija  Oružanih snaga BiH. Rečeno je da tehnički uslovi nisu isti za sve sagledane prostorije te da će više detalja biti u izvještaju koji slijedi i koji će biti dostavljen NATO Štabu Brisel, u skladu sa procedurama koje su predviđene realizacijom NATO DCB za BiH. Predviđeni vremenski okvir za realizaciju projekta je do 5 (pet) godina.

Zaključeno je da je posjeta ispunila očekivanja učesnika, te da se u narednom periodu očekuje poduzimanje daljnjih aktivnosti do potpune implementacije NATO DCB inicijative.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba