Vijesti

Ministar odbrane Zukan Helez se sastao sa ministrom odbrane Republike Turske Yaşarom Gülerom

29.5.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez se u okviru službene posjete Republici Turskoj 29. maja 2024. godine sastao sa ministrom odbrane Republike Turske Yašarom Gülerom.

Ministar Helez je na početku sastanka zahvalio kolegi Güleru na podršci Republike Turske u usvajanju Rezolucije u UN-u, naglasivši da je na taj način Turska dala značajan doprinos u širenju istine o genocidu u Srebrenici i njenom obilježavanju širom svijeta.

U prijateljskom susretu sa ministrom Gülerom, ministar Helez je upoznat da će Republika Turska uskoro isporučiti borbene transportere za potrebe bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga naše države.

„Borbeni transporteri će unaprijediti kapacitete ove bataljonske grupe, koja je već sada spremna, istrenirana i organizirana da učestvuje u svim međunarodnim misijama podrške miru po najzahtjevnijim NATO standardima“, istakao je ministar Helez.

Također, dogovorena je obuka 60 pilota za helikoptere OS BiH, čime će se osigurati obnavljanje deficitarnog letačkog kadra i kontinuitet u izvođenju zračnih operacija.

Na kraju sastanka, ministar Helez je zatražio od ministra Gülera da pripadnici Oružanih snaga Republike Turske obavezno ostanu u BiH, te budu stalni dio EUFOR-ove misije Althea u našoj zemlji.

Ministar Helez će tokom boravka u Turskoj od 28. do 30. maja 2024. godine prisustvovati Danu visokih zvanica vježbe "EFES 2024" u kojoj učestvuju i Oružane snage Bosne i Hercegovine. Vježba EFES 2024 predstavlja značajan korak ka jačanju međunarodne vojne saradnje i unapređenju spremnosti oružanih snaga zemalja učesnica.


Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba