Vijesti

Bilateralni razgovori između MO BiH i MO SR Njemačke

29.5.2024

Delegacija Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine boravila je u službenoj posjeti Ministarstvu odbrane SR Njemačke 28. i 29. maja 2024. godine.

Delegaciju MO BiH predvodio je pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju, Zoran Šajinović, a u sastavu delegacije bili su brigadiri Hazim Hodžić, Miljan Janković i Kasim Podžić.

Delegaciju MO SR Njemačke predvodio je brigadni general Torben Jurgensen, načelnik Uprave u sektoru za odbrambene politike MO SR Njemačke.

Tokom susreta dviju delegacija razgovaralo se o odbrambenoj bilateralnoj saradnji naša dva ministarstva, zatim o procesu evropskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, te doprinosu SR Njemačke implementaciji NATO Inicijative za igradnju odbrambenih kapaciteta BiH (NATO DCBI).

SR Njemačka je kroz navedenu inicijativu pružila značajnu finansijsku podršku na unapređenju infrastrukture i objekata OS BiH, sa naglaskom na objekte za smještaj i rad pripadnika OS BiH kao i skladištenje materijalno-tehničkih sredstava (MTS).

Delegacija MO Bosne i Hercegovine je dobila uvjeravanja da će SR Njemačka nastaviti ulaganja u infrastrukturu, ali će razmotriti i opcije pružanja pomoći i kroz druge incijative NATO DCBI.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba