Vijesti

Zamjenik ministra odbrane Galić na Schuman sigurnosnom i odbrambenom forumu u Briselu

29.5.2024

Na poziv potpredsjednika Evropske komisije Josepha Borella Fontellesa, zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić posjetio je Brisel i učestvovao na Schumanovom sigurnosnom i odbrambenom forumu, održanom 29. maja 2024. godine u Evropskom parlamentu u Briselu.

Forumu su prisustvovali visoki zvaničnici iz Evrope i svijeta, međunarodnih organizacija i agencija, te raspravlјali o brojnim temama koje su se odnosile na aktuelne izazove u svijetu. Neki od problema iznesenih na okruglom stolu odnosili su se na globalnu sigurnosnu situaciju sa osvrtom na hibridne i kibernetičke prijetnje, integriranje pitanja mladih, žena i djece u politike mira, sigurnosti i odbrane, zatim kritične infrastrukture, otklanjanje prijetnji kroz partnerstvo, kao i suzbijanje terorizma.

U toku plenarnih sesija, razgovarano je o suočavanju sa konvencionalnim oružanim sukobima, kao i sa savremenim oblicima ratovanja koji se vode u virtuelnom i domenu ekonomije. Isto tako, usuglašeno je da je težnja ka multilateralizmu i partnerstvu kolektivni cilј ka uspostavlјanju, očuvanju i zaštiti mira u svijetu.

Na marginama Foruma, zamjenik ministra imao je priliku da razgovara sa nacionalnim zvaničnicima i predstavnicima evropskih i svjetskih organizacija.

Delegaciju BiH, osim zamjenika ministra Galića, činili su brigadir Edin Fako, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO i vojni predstavnik BiH pri EU, gđa. Danijela Bilić i gdin. Tarik Oprašić.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA