Vijesti

Goganović primio delegaciju Inspektorata odbrane Republike Slovenije: Poručio da put ka EU i mir nemaju alternativu

5.6.2024

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović primio je 5. juna 2024. godine delegaciju Inspektorata odbrane Ministarstva odbrane Republike Slovenije koju predvodi glavni inspektor odbrane Vojko Obrulj.

Pored delegacije Inspektorata odbrane Ministarstva odbrane Republike Slovenije, koja boravi u službenoj posjeti Generalanom inspektoratu MO BiH od 4. do 6. juna, sastanku su prisustvovali i vojni ataše Republike Slovenije u BiH brigadir Burgar Tadej, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta zamjenika ministra odbrane Aleksandar Nikolić te vršilac dužnosti generalnog inspektora MO BiH brigadir Elvedin Mulagić.

Goganović je tokom sastanka istakao da ministarstva odbrane dviju zemalja imaju izuzetno dobru i kontinuiranu saradnju što i današnja posjeta to potvrđuje. Pohvalio je aktivnosti na realizaciji Plana bilateralno-vojne saradnje za 2024. koji ukupno broji 24 zajedničke aktivnosti. Također je pohvalio učešće slovenske vojske u EUFOR-ovoj misiji Althea u BiH, koji doprinosi miru i stabilnosti u BiH, a također i dobru saradnju sa NATO Štabom Sarajevo.

Tokom sastanka se razgovaralo i o NATO-ovој Inicijativi za izgradnju odbrambenih kapaciteta Oružanih snaga BiH, pri čemu je iskazana zahvalnost Republici Sloveniji koja je uključena u projekat DCB.

Zamjenik ministra Goganović je izrazio opredjeljenje MO BiH da će sigurno graditi dobre regionalne odnose, da će nastaviti jačati saradnju u svim oblastima, kao i na polju saradnje generalnih inspektorata. Na kraju je poručio da će odbrambene institucije raditi sve na ispunjavanju uslova ka Evropskoj uniji, te zaključio da put BiH ka Evropskoj uniji i mir nemaju alternativu. 

Glavni inspektor odbrane Obrulј prenio je pozdrave ministra i državnog sekretara Republike Slovenije. Istakao je da se saradnja po pitanju inspekcijskih nadzora počela da se intenzivira, da generalni inspektorati dvaju ministarstva imaju slične tačke po pitanju obrazovanja inspektora u inspekcijskim školama SAD-a, te izrazio uvjerenje da će inspekcijske službe ojačati saradnju u narednom periodu. Također je iskazao zahvalnost na pomoći Oružanim snagama BiH koje su pružile pomoć pripadnicima slovenske vojske tokom prošlogodišnjih poplava, istakavši takvu vrstu podrške kao dobar primjer saradnje. Na kraju se još jednom zahvalio na prijemu te izrazio uvjerenje da će se kroz prisustvo sloveskog vojnog atašea u BiH nastaviti koordinirati zajedničke aktivnosti u budućnosti.

Na sastanku se obratio i pomoćnik ministra Šajinović, koji je naglasio da Republika Slovenija igra stabilizirajuću ulogu i u regionalnim odnosima kroz brojne regionalne inicijative, te da predstavlja važan faktor podrške Bosni i Hercegovini ka ispunjavanju njenih strateških ciljeva. 

Istog dana delеgacijе generalnih inspektorata MO BiH i MO R. Slovenije održale su radne sastanke u Zajedničkom štabu OS BiH.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA