Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez posjetio izložbu namjenske industrije „HEMUS 2024“ u R. Bugarskoj: Moramo raditi na modernizaciji naših Oružanih snaga

6.6.2024

U okviru službene posjete Republici Bugarskoj zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane BiH Zukan Helez posjetio je sajam namjenske industrije „HEMUS 2024“, u bugarskom gradu Plovdivu.

Ovaj sajam je međunarodnog karaktera sa tradicijom dužom od 25 godina koji nudi priliku vladinim institucijama, nacionalnim oružanim snagama, fabrikama namjenske industrije, svjetskim naučnim i istraživačkim institucijama i kompanijama da se nađu na istom mjestu, stvore poslovne veze, razmjene znanja i iskustva te unaprijede svoja istraživanja i poslove. 

Na sajmu su ponuđena značajna iskustva, razvoj i napredak u oblasti odbrane, Cyber sigurnosti, kontrole granica, strateške komunikacije, analize i razmjene informacija i drugo.

Ovom prilikom ministar Helez se informisao o aktuelnim svjetskim trendovima u namjenskoj industriji kako bi nastavio raditi na modernizaciji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Kako je ministar odbrane BiH kazao, sve zemlje u svijetu ozbiljno moderniziraju i naoružavaju svoje oružane snage, a u tome ne smije zaostajati ni naša zemlja, ukoliko želimo biti spremni braniti suverenitet i teritorijalni integritet države.

Također, ministar Helez je naglasio da je ovaj sajam prilika da unaprijedimo saradnju namjenske industrije BiH s namjenskom industrijom Bugarske i drugih država Europe i svijeta.

„Danas namjenska industrija u našoj zemlji je najjača u regionu sa perspektivom još značajnijeg razvoja. Naravno, postoji prostor za napredak prvenstveno kroz ulaganje u nove tehnologije i istraživanja“, kazao je Helez. 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA