Vijesti

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Gojko Knežević na Konferenciji načelnika štabova balkanskih zemalja B-9

6.6.2024

Delegacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koju predvodi načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, general-pukovnik Gojko Knežević, učestvuje je na 17. Konferenciji načelnika odbrane zemalјa Balkana (B-9) o vojnoj saradnji u Draču, Republika Albanija u periodu od 05. do 07. juna 2024.

Forum načelnika odbrane zemalјa Balkana predstavlјa izuzetno važnu inicijativu za jačanje multinacionalne vojne saradnje u regionu. Članice inicijative su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Sjeverna Makedonija, Rumunija, Srbija, Turska i Crna Gora.

Na konferenciji se prezentuju godišnji izvještaji o radu Koordinacijske grupe, radnih podgrupa za asimetrične prijetnje (ATSWG) i edukaciju, obuku i vježbe (ETESWG) koji su prihvaćeni od strane načelnika generalštabova zemalјa članica. Pored toga teme Konferencije su: Promocija uklјučivanja mladih u pitanja odbrane i sigurnosti, podsticanje inovacija i rješavanje izazova regrutacije i zadržavanja u vojsci.

Pored generala Kneževića, delegaciju sačinjavaju, načelnik Kancelarije za podršku NZŠ, pukovnik Nebojša Stajić, i desk oficir Odjelјenja za međunarodnu saradnju u ZŠ OS BiH, pukovnik Bajo Rogan.

Na kraju konferenecije potpisat će se zajednička izjava.

Na konferenciji je pozitivno ocjenjena dosadašnja saradnja zemalja članica B9.

Tokom konferencije delegacija OS BiH na čelu sa generalom Kneževićem je imala bilateralne sastanke sa zemlјama učesnicama konferencije.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA