Vijesti

Svečanost u povodu završetka radova i otvaranja renoviranog objekta straže u kasarni „Rajlovac“ OS BiH: „Vlada Velike Britanije je među našim najznačajnijim i najvažnijim strateškim partnerima“

11.6.2024

U povodu završetka radova i otvaranja objekta straže u kasarni „Rajlovac“ Sarajevo OS BiH, 11. juna 2024. godine ministar odbrane Zukan Helez i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Nj.E. Julian Reilly svečano su presjekli vrpcu i stavili na upotrebu renovirani objekat za smještaj straže u kasarni „Rajlovac“.

Svečanosti su, pored ministra odbrane i ambasadora UK, prisustvovali specijalni izaslanik premijera UK za Zapadni Balkan, lord Stuart Peach, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, komandant EUFOR-a generalmajor Laszlo Sticz, komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Matthew Valas,  načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Gojko Knežević i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse generalmajor Mirsad Ahmić, predstavnici NATO Štaba Sarajevo, predstavnici EUFOR-a te ostale visoke zvanice. 

U svom obraćanju ministar odbrane BiH Zukan Helez je pozdravio sve prisutne, te iskazao zadovoljstvo što prisustvuje simboličnom činu predaje na korištenje obnovljenog objekta koji će služiti za smještaj straže. Ministar Helez je naglasio da je obnovu ovog objekta finansiralo Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, koje je u posljednjih nekoliko godina uložilo više od jedan milion funti kroz projekat „Žene, mir i sigurnost“ i preko dva miliona funti u ključne infrastrukturne projekte.

Ministar Helez se zahvalio Ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva koja je u potpunosti finansirala ove projekte. Također, ministar Helez se zahvalio i  pripadnicima OS BiH, pukovniku Elvisu Mujčinović kao i poručnici Nejiri Sinanović, koji su radili Elaborat potrebnih građevinskih radova, projektno rješenje i nadzor nad radovima.

„Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske već godinama unazad daje značajan doprinos u reformi odbrane i jačanju kapaciteta te materijalnoj pomoći u opremanju Oružanih snaga BiH. Vlada Velike Britanije je među našim najznačajnijim i najvažnijim strateškim partnerima u mnogim procesima, ne samo oblasti odbrane“, istakao je ministar Helez.

U svome obraćanju ambasador Julian Reilly je istakao da je ovaj projekat, finansiran od strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, nastavak uspješne saradnje sa OS BiH započete 2022. godine otvaranjem prvog objekta čuvarske službe u Centru za borbenu obuku Manjača. Također, ambasador Reilly je naglasio važnost integracije rodne ravnopravnosti u odbrambene institucije i povećanje učešća žena, što su ciljevi podržani kroz projekat „Žene, mir i sigurnost“.


Na kraju svoga obraćanja ambasador Reilly je izjavio da je ovo samo jedan od niza projekata u kojima britanska vlada pruža podršku OS BiH, s planovima za daljnje investicije u infrastrukturu OS BiH. Ambasador je završio obraćanje pohvalivši lidersku ulogu OS BiH u promoviranju stabilnosti i profesionalizma, naglasivši važnost ljudskih prava i rodne ravnopravnosti za sigurnost i stabilnost kako unutar zemlje, tako i globalno.

General Knežević pozdravio je sve prisutne, zahvalio svima na dolasku na ceremoniju u Rajlovac. Naglasio je da je sretan zbog dobre saradnje s UK, kao i zbog  saradnje kroz NATO program „Žene mir i sigurnost“. Također, istakao je da su napravljeni i konkretni zadaci na poboljšanju standarda i uslova za boravak straže na lokacijama OS BiH.

U posljednje dvije godine, zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Tim za izradu infrastrukturnih projekata MO i OS BiH uspješno je realizirao nekoliko ključnih infrastrukturnih projekata. Ključni aspekti podrške se odnose na polaganje stručnih ispita što je omogućilo OS BiH da postignu samostalnost u planiranju i realizaciji infrastrukturnih projekata. Također osiguravanjem informatičke opreme građevinska služba OS BiH je postala potpuno osposobljena za samostalno obavljanje svojih aktivnosti.

Projekti koji su realizirani uz pomoć Vlade Ujedinjenog Kraljevstva su radovi na lokaciji „Mika Bosnić“ na Manjači gdje je otvoren prvi vojni objekat u potpunosti renoviran u skladu sa rodno osjetljivim standardima, dok renovirani objekat straže u kasarni „Rajlovac“, koji je danas svečano otvoren, je drugi infrastrukturni projekat realiziran u sklopu projekta „Žene, mir i sigurnost“, čija je ukupna vrijednost 1.2 miliona KM i u cjelosti su finansirani od strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

18 FOTO GALERIJA