Vijesti

Posjeta Ministra Helez Općini Kupres: „Moramo raditi na podršci svim zajednicama u Bosni i Hercegovini“

12.6.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, zajedno sa Nerinom Dizdarom, ministrom za raseljena lica i izbjeglice u Vladi Federacije BiH, te Luka Raguž vršilac dužnosti izvršnog direktora u Cestama Federacije BiH 12. juna 2024. godine posjetili su Općinu Kupres.

Tokom posjete, razgovarali su s načelnikom općine Zdravkom Miočom, obišli UNESCO zaštićenu nekropolu stećaka Ravanjska vrata, te posjetili povratnička sela u općini kako bi se iz prve ruke upoznali s problemima povratnika. Istaknuto je da se Općina Kupres suočava s demografskim izazovima: broj stanovnika, učenika i novorođenih se stalno smanjuje. Kupres je specifičan po tome što je cijela općina povratnička zajednica, jer su svi njeni stanovnici tokom 90-ih godina prošlog vijeka bili prisiljeni napustiti svoje domove.

„Moramo raditi na podršci svim zajednicama u Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja zajedničke kulturne baštine i promoviranja suživota i međusobnog razumijevanja. Kuprešaci su vrijedni ljudi, koji vjekovima žive od svog marljivog rada. Moramo osigurati normalne uslove života ljudima na u ovoj općini, stvoriti nova radna mjesta kako bismo zaustavili odlazak mladih sa Kupresa“ istakao je ministar Helez.

Posjeta je rezultirala dogovorima o brojnim projektima koji će poboljšati životni standard u općini. Ti projekti uključuju izgradnju i obnovu puteva, izgradnju vrtića, adaptaciju sportske dvorane, zaštitu kulturnih spomenika i obnovu vjerskih objekata svih triju vjerskih zajednica u BiH.

Ministar Helez je naglasio važnost podrške svim zajednicama u Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja zajedničke kulturne baštine i promoviranja suživota te međusobnog razumijevanja.

Ova posjeta i dogovoreni projekti predstavljaju važan korak prema revitalizaciji i održivom razvoju Općine Kupres, s ciljem stvaranja boljih uslova za život svih njenih stanovnika.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA