Vijesti

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Helez domaćin bajramskog prijema: Snaga domovine je u našoj sposobnosti da gradimo mostove dijaloga

14.6.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zukan Helez bio je domaćin bajramskog prijema, koji je održan 13. juna 2024. godine u Zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Bajramski prijem organizovan je u povodu nastupajućeg Kurban-bajrama. Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Helez, nakon srdačne dobrodošlice koju je poželio gostima, prigodnim riječima je čestitao nadolazeći Bajram, te prisutnima poželio da uživaju u radosnim trenucima tokom večeri.

„Dani Kurban-bajrama za muslimane BiH su posebno značajni. Kurban-bajram nosi poruku požrtvovanosti, jednakosti, solidarnosti i razumijevanja, te ljubavi i praštanja. Ove univerzalne poruke i vrijednosti muslimani Bosne i Hercegovine, na poseban način osjećaju, razumiju i stoljećima njeguju, primjenjuju sa svojim najbližim: komšijama, prijateljima i sugrađanima.

Tradicionalno svi vjernici u našoj zemlji posebnu osjetljivost i odgovornost u blagdanskim danima pokazuju prema onima koji su u stanju potrebe, onima koji u ovim trenucima vode teške bitke“, kazao je Helez.

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Helez naglasio je da je večerašnji skup i prilika za sve u BiH da se prisjetimo svega onoga što smo zajedno postigli u proteklom vremenu, a postigli smo puno, posebno u kontekstu približavanja EU.

„Neka nas ovi uspjesi dodatno ohrabre i motivišu kako bi nastavili i dalje raditi na izgradnji stabilne, sigurne i prosperitetne BiH, članice EU, porodice kojoj geografski, civilizacijski i kulturološki pripadamo stoljećima. Snaga naše domovine je u našoj sposobnosti da gradimo mostove dijaloga, da iznađemo način i prevaziđemo prepreke. Pobjednik je uvijek onaj koji je sposoban da voli, popušta i zaboravlja, a ne onaj ko se svojeglavo drži svojih procjena. Europska Bosna i Hercegovina, zemlja jednakih građana i naroda je naš zajednički cilj kojemu svi skupa trebamo težiti“, kazao je Helez.

Brojni gosti uživali su tokom trajanja bajramskog prijema, a među zvanicama bili su prisutni najviši predstavnici domaćih i međunarodnih vlasti, predstavnici EUFOR-a, vojno-diplomatskog kora, te brojne druge zvanice.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA