Vijesti

Galić: Nastavlja se izuzetno dobra saradnja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u području odbrane

14.6.2024

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić, zajedno sa komandantom 1. pješadijskog (gardijskog) puka brigadirom Martinom Pažinom sastao se danas, 14. juna 2024. godine u Zagrebu, sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Republike Hrvatske Zdravkom Jakopom.

Teme razgovora su bile bilateralna saradnja u oblasti odbrane, gdje je konstatovano kako Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska razvijaju dobrosusjedske odnose i saradnju u svim sferama društvenog života i rada, a saradnja u oblasti odbrane i sigurnosti sigurno je važan i obostrano koristan segment cjelokupnog odnosa.

,,Bilateralna saradnja je intenzivna i odvija se na svim nivoima, od taktičkog do strateškog nivoa. Republika Hrvatska je država s kojom BiH razvija odnose koji pridonose ukupnom razvoju cjelokupne regije, a Ministarstvo odbrane BiH je spremno raditi na daljnjem unaprjeđenju bilateralnih odnosa i saradnje, u interesu obje države što je svakako zalog za regionalnu sigurnost i stabilnost", istakao je Galić.

Na sastanku se razgovaralo i o opredjeljenju Bosne i Hercegovine za priključenje EU i NATO integracijama. Sekretar Jakop je u tom kontekstu obećao punu podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u euroatlantske i europske integracije.

Vlada Republike Hrvatske putem NATO-ovog paketa podrške za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB) planira osigurati značajna finansijska sredstva za telekomunikacijsku opremu Oružanih snaga BiH i to u iznosu od 500.000 eura, dok NATO kroz DCB ulaže 32,5 miliona eura u sigurnosni sektor BiH, od čega je za OS BiH u načelnom iznosu namijenjeno 15,5 miliona eura.

U vezi s tim, zamjenik ministra Galić, tokom današnjeg sastanka se zahvalio na podršci Republike Hrvatske na putu ka NATO-u i Europskoj uniji, a posebno na podršci u izgradnji odbrambenih kapaciteta Oružanih snaga BiH, koja će, kako je rekao Galić, "značajno unaprijediti kapacitete Oružanih snaga BiH".

Zamjenik ministra odbrane BiH je ističući veliki značaj mogućnosti vojnog školovanja naših kadeta i vojnih osoba na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman” još jednom uputio zahvalu sekretaru Jakopu na toj vrsti podrške, gdje je podsjetio kako se u periodu od 2006. do 2024. godine u Republici Hrvatskoj školovalo ukupno 119 kadeta i pripadnika OS BiH što će se nastaviti i u narednom periodu.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba