Vijesti

Ministar Helez i ministrica Češke Černochova održali bilateralni sastanak i odali počast na spomen-obilježju stradanja pripadnika Oružanih snaga Češke u Tomislavgradu

21.6.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez održao je bilateralni sastanak 21. juna 2024. godine sa ministricom odbrane Češke Republike Janom Černochovom u Općini Tomislavgrad, nakon čega su upriličili odavanje počasti helikopterskoj posadi Oružanih snaga Češke Republike na spomen-obilježju u Stipanićima u općini Tomislavgrad.

Teme bilateralnog sastanka obuhvatile su bilateralnu odbrambenu saradnju, sigurnosnu situaciju u BiH i regiji te paket podrške za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB).

Ministar Helez je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku održati sastanak uprkos tužnom povodu, te naglasio zajedničke vrijednosti koje dijele dvije zemlje.

U kontekstu euroatlantskih integracija, Helez je istakao predanost Bosne i Hercegovine, naglasivši važnost jačanja bilateralne i međunarodne saradnje sa Češkom, kao članicom NATO-a koja pruža značajan doprinos operacijama podrške miru u BiH.

Na kraju sastanka, ministar Helez je zahvalio ministrici Černochovoj na konstruktivnom razgovoru, istaknuvši važnost međunarodne saradnje u očuvanju mira i stabilnosti, izražavajući zahvalnost partnerskim zemljama, poput Češke Republike, za podršku ostvarenju strateških ciljeva BiH.

Ministrica Černochova je tokom bilateralnog sastanka naglasila da Češka Republika podržava stabilnost Bosne i Hercegovine, da će raditi na jačanju bilateralnih odnosa dvije zemlje te posebno istakla da je sigurnost Zapadnog Balkana jedan od dugoročnih prioriteta Češke Republike.

Na spomen-obilježju u Stipanićima, tokom odavanja počasti helikopterskoj posadi Oružanih snaga Češke Republike, koji su u misiji SFOR-a obavljali svoju časnu i profesionalnu dužnost, ministar Helez je izrazio duboku zahvalnosti za njihovu žrtvu, ističući vječni dug građana Bosne i Hercegovine.


„Ovo spomen-obilježje svjedoči generacijama koje dolaze o tome kolika je bila cijena uspostave mira u Bosni i Hercegovini i koliko je važno njegovo očuvanje. Neka nas imena poginulih podsjećaju na istinsku hrabrost i nesebičnu žrtvu, koju su dali u nadi da budu garant mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini“, istakao je ministar Helez.

„Misija ovih vojnika bila je očuvanje mira u Bosni i Hercegovini i njihova žrtva nije bila uzaludna, oni su ispunili svoju misiju“, poručila je ministrica Černochova.

Obilježavanju stradanja prisustvovali su i komandant Komande za podršku OS BiH generalmajor Zdravko Rezo, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Nj.E. Martina Mlinarević, ambasador Češke Republike u BiH, vojni ataše Češke u BiH, češki veterani, generali, porodice poginulih, parlamentarci i senatori. 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

11 FOTO GALERIJA