Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez u posjeti općini Kakanj

28.6.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez posjetio je 28. juna 2024. godine općinu Kakanj gdje je odao počast i položio cvijeće na Gradskom spomen-parku poginulih šehida i palih boraca, nakon čega se sastao sa predstavnicima boračkih udruženja te direktorom Rudnika mrkog uglja.

Ministar Helez je tokom posjete Kaknju izrazio zadovoljstvo što ga je dočekalo udruženje proisteklo iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 92 - 95. i što je imao priliku odati počast i položiti cvijeće na Gradskom spomen-parku poginulih šehida i palih boraca 1992 - 1995. godine i poginulih boraca NOR-a 1941 - 1945. godine.

Sa predstavnicima boračkih udruženja ministar Helez je razgovarao o trenutnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u BiH i okruženju. Udruženja su prihvatila ministrov prijedlog da upute inicijativu prema Ministarstvu obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona da se u škole uvede vojna obuka.

Tokom sastanka sa direktorom Rudnika mrkog uglja, Isom Delibašićem bilo je riječi o ostvarenim ovogodišnjim rezultatima poslovanja, problemima sa kojima je rukovodstvo Rudnika suočeno, kao i mjerama i aktivnostima koje se planiraju sprovesti u cilju stabilizacije poslovanja i doprinosa očuvanju energetskog sektora FBiH.

„U bilo kojoj odbrani, u bilo kojoj državi u svijetu jedan od najbitnijih resursa su energenti. Kakanj, Zeničko-dobojski kanton, uz Tuzlu i Tuzlanski kanton su najbitniji energetski bazeni u BiH. Jako je bitno da to vidim kako funkcionira i koji su problemi, šta treba da pomognemo i sa državnog i sa federalnog nivoa”, rekao je ministar Helez.

„Proizvodnja uglja je ključna jer bez dovoljno uglja nema ni dovoljno električne energije. Mogu reći da je stanje koje smo danas vidjeli optimistično i da je sanirano mnogo negativnih stvari koje su se u prethodnom periodu dešavale. Također smo upoznati sa pozitivnim procesima koji se dešavaju u ovom rudniku. Rudarstvo i energetika su jedan od ključnih pogona bh. ekonomije“, istakao je ministar Helez.

Ministar Helez je također izrazio zadovoljstvo što po prvi put nakon šest godina rudnik posluje pozitivno i što se ulaže u mehanizaciju te što se i građani koji su napustili BiH prijavljuju na konkurse i žele se vratiti i raditi u Rudniku mrkog uglja Kakanj.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA