Vijesti

Proslavljen Vidovdan, krsna slava 3. pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH i Vojske Republike Srpske u općini Jezero

28.6.2024

U organizaciji 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u petak 28. juna 2023. godine u Crkvi svetog velikomučenika kneza Lazara u općini Jezero, proslavljen je Vidovdan - krsna slava 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske.

U duhu tradicije i uz prisustvo velikog broja zvanica i gostiju, proslavi Vidovdana prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović, predstavnici Narodne Skupštine i Vlade RS, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Gojko Knežević, generali i komandanti Oružanih snaga BiH, ministri u Vladi RS, penzionisani generali Vojske RS, porodice poginulih i nestalih boraca Vojske RS, predstavnici političkog, javnog, kulturnog i duhovnog života Republike Srpske.

Proslava Vidovdana započela je Svetom arhijerejskom liturgijom i parastosom srpskim vojnicima poginulim od Kosovskog boja do danas, koju je u Crkvi svetog velikomučenika kneza Lazara služio episkop bihaćko-petrovački Sergije.

„Veliko mi je zadovljstvo kada vidim da smo se ovdje u duhu tradicije u Jezeru sabrali u ovolikom broju da zajedno, kako nam nalaže srpska tradicija i naša vjera pravoslavna, proslavimo Vidovdan. Danas mi šaljemo poruku mira i suživota. Današnja sloboda i otadžbina nas obavezuju da pominjemo one koje su za stvaranje naše otadžbine dali najviše, a to su borci Republike Srpske, ratni vojni invalidi i porodice poginulih i nestalih boraca“, rekao je, između ostalog, Goganović. Također je  dodao da će „pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda braniti multietnički karakter sistema odbrane, ali i čvrsto stajati na putu očuvanja tradicije i nacionalnih interesa.“ Na kraju, svim pripadnicima Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i nekadašnjim borcima Vojske Republike Srpske čestitao je krsnu slavu Vidovdan.

Čestitkama u povodu Vidovdana pridružili su se i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, komandant Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH brigadir Sreten Milošević i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Gojko Knežević, a proslava Vidovdana je nastavljena uz prigodan kulturno-umjetnički program. 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

16 FOTO GALERIJA