Vijesti

Zamjenik ministra odbrane Galić prisustvovao komemoraciji i sjećanju na belgijske vojnike stradale u mirovnoj misiji u BiH

28.6.2024

Zamjenik ministra odbrane Slaven Galić prisustvovao je 28. juna 2024. godine u Domu Oružanih snaga BiH komemoraciji i sjećanju na belgijske vojnike koji su dali svoje živote za očuvanje mira u Bosni i Hercegovini.

Komemoraciji i sjećanju na poginule vojnike Kraljevine Belgije, koji su u mirovnoj misiji tokom ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini poginuli, prisustvovali su predstavnici Ambasade Kraljevine Belgije u BiH, EUFOR-a, vojni atašei te drugi prijatelji i gosti.

„Koristim priliku da se obratim svim prisutnim koji su danas okupljeni na ovom mjestu, kako bi odali počast poginulim vojnicima Kraljevine Belgije koji su u mirovnoj misiji tokom ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini poginuli, obavljajući svoju časnu i profesionalnu dužnost. I nakon toliko godina od okončanja rata u BiH ne možemo a da se ne prisjetimo svih hrabrih vojnika koji su vjerovali u bolju budućnost ove zemlje i položili svoje živote ka ostvarenju tog cilja. Njihov doprinos miru nas podsjeća na istinsku hrabrost i nesebičnu žrtvu kojom su osigurali uspostavu mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Dok istinski tugujemo za njihovim gubitkom, također još više cijenimo njihovu nepokolebljivu posvećenost izvršenju vojničke zadaće, doprinos miru i stabilnosti“, poručio je zamjenik ministra Galić.

„Imena ovih hrabrih vojnika“, kako je rekao Galić, „kapetana Bertranda Borreya, kaplara Marca Orbana, Georgesa Verlainea i Rodriquea Patouxa i kapetana Ronnya Denyfta, ostaju trajan spomen vječne zahvalnosti za njihovu žrtvu, kao doprinos uspostavi mira i stabilnosti na ovim prostorima, i vječni dug građana Bosne i Hercegovine prema njima“, zaključio je zamjenik ministra odbrane Galić. 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA