Vijesti

Sastanak predstavnika MO i OS BiH i Glavnog štaba iz Brisela po pitanju Procesa planiranja i revizije (PARP) za 2023. godinu

3.7.2024

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sastala se 3. jula 2024. godine u Domu Oružanih snaga BiH sa delegacijom Glavnog štaba NATO-a iz Brisela. Tokom dvodnevnog sastanka dviju delegacija razmatrat će se procjena prijedloga dokumenta Procesa planiranja i revizije (PARP) za 2023. godinu, s ciljem analize trenutnog statusa implementacije planova i napretka Bosne i Hercegovine u pogledu reforme odbrane u okviru NATO-ovog programa „Partnerstvo za mir“.

U uvodnom dijelu sastanka, koji je otvorio zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić, prisustvovali su i komandant EUFOR-a generalmajor Laszlo Sticz, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Tomo Kolenda, zamjenik komandanta NATO Štaba Sarajevo brigadir Bahri Yildiz i šef delegacije Glavnog sjedišta NATO za PARP Rohan Maxwell iz Brisela, a učesnici istog su rukovodioci organizacionih jedinica MO BiH, predstavnici OS BiH, predstavnici NATO-a iz Brisela i Napulja, NATO Štaba Sarajevo, EUFOR-a, Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva sigurnosti BiH.

Sastanci ovog mehanizama saradnje BiH sa NATO-om - PARP-a, u kojima BiH učestvuje od 2007. godine i trenutno je u devetom ciklusu, održavaju se s ciljem konsultacija predstavnika NATO članica i pozvanih partnerskih zemalja po pitanju trenutnog statusa implementacije planova i napretka BiH u pogledu reforme odbrane, transformacije Oružanih snaga BiH, obuka, vježbi i operacija u kojima su učestvovali pripadnici OS BiH.

U obraćanju skupu, zamjenik ministra odbrane Galić je prije svega iskazao dobrodošlicu NATO timu iz Brisela, koji će, kako je rekao, „kroz naredna dva dana zajedno sa nama raditi na PARP procjeni, kao ključnim instrumentom partnerske saradnje koji pruža podršku izgradnji i unapređenju interoperabilnosti kroz ispunjenje partnerskih ciljeva.“ Izrazio je očekivanje da će kroz diskusije doći do izrade finalnog dokumenta koji će biti predstavljen odgovarajućem komitetu NATO-a. Ukazujući na problem neusvajanja budžeta Institucija BiH za ovu godinu, što stvara poteškoće u realizaciji kapitalnih investicija, s druge strane pohvalio je dinamiku implementacije programa međunarodne vojne pomoći, zavidan nivo i obim učešća u međunarodnim vježbama, te vidljivu i konstruktivnu ulogu u forumima regionalne odbrambene i sigurnosne saradnje, govorio je, između ostalog, zamjenik ministra Galić, te učesnicima skupa poželio uspješan dvodnevni rad.


Zamjenik komandanta NATO Štaba Sarajevo brigadir Bahri Yildiz je istakao da PARP ostaje glavni alat pomoću kojeg NATO pomaže svojim partnerima da razviju sposobnosti i interoperabilnost. „Jedan od ciljeva PARP-a je da pripremi Oružane snage BiH za moguće operacije, a naš fokus ostaje na Bataljonskoj grupi lake pješadije i jedinicama za borbenu podršku. Vidimo da Oružane snage BiH ostaju posvećene ovom poduhvatu i iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim na vašoj dobroj saradnji, a mi ćemo nastaviti da vam pomažemo u ostvarenju vaših ciljeva“, poručio je brigadir Yildiz.

U radnom dijelu sastanka, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i šef delegacije Glavnog sjedišta NATO za PARP Rohan Maxwell su kroz diskusije, prijedloge i međusobno usaglašavanje sa nosiocima partnerskih ciljeva nastavili sa radom na procjeni predmetnog dokumenta, koji će rezultirati jednom adekvatnom slikom stanja u Oružanim snagama BiH.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA