Vijesti

Završen sastanak predstavnika MO i OS BiH i Glavnog štaba iz Brisela o Procesu planiranja i revizije (PARP 2023)

4.7.2024

U okviru dvodnevnog sastanka predstavnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Glavnog štaba NATO-a iz Brisela povodom izrade prijedloga dokumenta Procesa planiranja i revizije (PARP) za 2023. godinu, koji se održavao 3. i 4. jula 2024. godine u Domu Oružanih snaga BiH, zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić održao je tet-a-tet sastanak sa direktorom Direktorata za odbrambenu i sigurnosnu saradnju NATO-a Piersom Cazaletom.

Tokom odvojenog sastanka, zamjenik ministra odbrane Galić i gospodin Cazalet razgovarali su o trenutnim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Sastanak je bio i prilika da se pohvale aktivnosti svih aktera koji su radili za izradi prijedloga dokumenta Procesa planiranja i revizije za 2023. godinu. Sagovornici su također iskazali nužnost održavanja standarda i nastavka razvoja operativnih sposobnosti i dostizanja interoperabilnosti Oružanih snaga BiH sa snagama NATO-a.

Nakon odvojenog sastanka, zamjenik ministra Galić i gospodin Cazalet pridružili su se učesnicima sastanka predstavnika Glavnog štaba NATO-a iz Brisela, rukovodioca organizacionih jedinica MO BiH i predstavnika Oružanih snaga BiH, NATO-a iz Brisela i Napulja i NATO Štaba Sarajevo, koji su tokom dvodnevnog sastanka finalizirali prijedlog PARP dokumenta, koji će biti razmatran u oktobru tekuće godine na multilateralnom sastanku NATO-a u Briselu.

Akteri sastanka su zaključili da je ostvaren značajan napredak po pitanju realizacije 34 partnerska cilja za koja su nadležni Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, a između ostaloga se tiču oblasti izgradnje integriteta, kibernetičke sigurnosti, sistema upravljanja personalom, izgradnje odbrambenih kapaciteta i drugih, te je iskazana opredijeljenost nastavka posvećenosti postizanja strateških ciljeva u pogledu NATO integracija.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA