Vijesti

Visoka delegacija Ujedinjenog Kraljevstva posjetila Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH: UK će nastaviti ulagati u Oružane snage BiH

9.7.2024

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, koju je predvodio zamjenik ministra odbrane za politiku i planove Slaven Galić, sastala se 9. jula 2024. godine u Domu Oružanih snaga BiH sa visokom delegacijom Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini predvođenu vojnim predstavnikom Ujedinjenog Kraljevstva u NATO-u generalpukovnikom Ianom Caveom.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandar Goganović i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Mirsad Ahmić, ambasador UK u BiH Nj.E. Julian Reilly i vojni ataše UK u BiH pukovnik Edward Taylor.

Na sastanku dviju delegacija razgovaralo se o reformskim procesima odbrambenog sistema te nivou podrške i saradnje koju MO i OS BiH ostvaruju sa UK kao i sa Ambasadom UK u BiH. Istaknuto je da BiH ima izuzetno razvijene bilateralne vojne odnose sa UK te da je po intenzitetu vojne saradnje UK jedna od zemalja sa kojima BiH najviše sarađuje.

Na početku sastanka, zamjenik ministra odbrane Galić zahvalio se delegaciji UK na posjeti, i rekao: „Cijenimo ono što je vaša država uradila i vaši vojnici tokom ratnih dešavanja u BiH, tokom misije SFOR-a, a ta podrška se nastavila i danas. Vrlo nam je važna kako vojna tako i politička pomoć vaše zemlje koja radi na stabilizaciji odnosa u našoj zemlji. Cijenimo i što imate interes da podržavate BiH na putu euroatlantskih integracija i nadam se nastavku te podrške.“ Galić je ukazao i na veliki spektar aktivnosti u kojim se ogleda podrška Oružanim snagama BiH, a između ostalog tiče se ulaganja u infrastrukturu na vojnim lokacijama te školovanja i obuke pripadnika OS BiH. Istakao je da će MO i OS BiH i dalje nastaviti raditi na podizanju spremnosti bataljonske borbene grupe lake pješadije, a isto tako i deminerske jedinice „kako bi bili relevantan partner članicama NATO-a u međunarodnim operacijama“, poručio je Galić.

Vojni predstavnik UK u NATO-u general Cave istakao je posvećenost UK sigurnosti i stabilnosti u regiji, a posebno u BiH. Iskazao je interes na koji način UK može i dalje nastaviti pružati podršku BiH, posebno iz perspektive euroatlantskih i evropskih integracija te bilateralnih vojnih odnosa dviju zemalja, te u tom pogledu iskazao opredijeljenost daljnje podrške. 

Zamjenik ministra Goganović istakao je da je današnja posjeta delegacije UK signal interesa za trenutnu situaciju u BiH. Pohvalio je saradnju MO i OS BiH sa EUFOR-om i NATO Štabom Sarajevo i naglasio da u BiH nema većih sigurnosnih izazova. Ukazao je na važnost dobre saradnje sa partnerima i susjedima, te učešća Oružanih snaga BiH u UN-ovim mirovnim misijama u svijetu, kojima, kako je rekao, „BiH šalje jasnu poruku da je trajno opredijeljena za mir.“

Gostima se obratio i general Ahmić koji je ukazao na ključne prioritete rada u Oružanim snagama BiH sa fokusom na obučenost i osposobljenost pripadnika OS BiH, regrutovanje i zadržavanje u službi, poboljšanje smještajnih kapaciteta te uslova života i rada pripadnika OS BiH. U tom pogledu iskazao je zahvalnost UK i Ambasadi UK u BiH koji pružaju značajnu podršku u svim procesima koje provode Oružane snage BiH.

„Oružane snage BiH za nas su vrlo važne jer demonstriraju način na koji se može zajedno raditi i zato ćemo nastaviti ulagati u Oružane snage BiH. Naša podrška izgradnji odbrambenih kapaciteta i reformskim procesima će se nastaviti. Što više BiH bude integrisana u NATO i EU to će vam više pomoći da izgradite bolje unutrašnje odnose i odnose sa susjedima“, poručio je, između ostalog, ambasador Reilly tokom susreta dviju delegacija.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA