Vijesti

Ministar Helez na obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici: Istina je potrebna prošlosti, sadašnjosti, ali je najpotrebnija budućnosti

11.7.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane BiH Zukan Helez proučio je fatihu, položio cvijeće i klanjao dženazu nedužno stradalim žrtvama genocida u Srebrenici, u četvrtak 11. jula 2024. godine.

Ministar Helez je zajedno s brojnim domaćim i međunarodnim zvaničnicima prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica, i tom prilikom je naglasio da se genocid događao pred očima cijelog svijeta.

„Ujedinjene nacije su svojom rezolucijom Srebrenicu proglasile zaštićenom zonom, ali nisu, kada su to morale učiniti, poduzele korake da spriječe najteži zločin u Europi od Drugog svjetskog rata. Suštinski je bitno da nas je svake godine sve više u Srebrenici, kako bi sjećanja na genocid pretvorili u pamćenje. Moramo obezbijediti da se sazna i sačuva potpuna istina o genocidu i njegovim razmjerama kako se ovo zlodjelo ne bi ponovilo nikad i nikome u budućnosti. Istina je potrebna i prošlosti i sadašnjosti, ali je najpotrebnija budućnosti. Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN istina će zauvijek biti urezana i u kolektivnu svijest civiliziranog svijeta. Svjedoče tome i brojni događaji u velikom broju gradova diljem svijeta, na svim kontinentima, u kojima se ovih dana obilježava godišnjica genocida. Sjećanje na Srebrenicu postaje planetarni događaj“, kazao je Helez.

Ministar Helez je istakao da pojedinci još ne prihvataju istinu o genocidu, kazavši da njihove loše namjere, aktivnosti i blokade ne mogu zaustaviti napredak BiH.

„Uvjeren sam da, uz aktiviranje svih naših patriotskih snaga kao i podršku naših prijatelja u svijetu, možemo graditi modernu, demokratsku i prosperitetnu državu, u kojoj će ljudi moći bez straha planirati budućnost za sebe i svoju djecu“, poručio je Zamjenik predsjedavajuće VM BiH Helez.

Ministar je ovom prilikom obišao i pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su i ove godine angažirani na podršci obilježavanja sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

„Oko 170 pripadnika Oružanih snaga BiH je dalo značajan doprinos da sve protekne u najboljem redu. U periodu od 7. do 11. jula 2024. godine angažovano je više različitih resursa OS BiH na obilježavanju 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurnosne zone UN-a Srebrenica“. OS BiH se angažuju kroz osiguranje materijalno-tehničkih sredstava za pripremu prenoćišta (vojnički šatori) i motornih vozila za prevoz učesnika komemorativnog „Marša mira 2024.“, kao i kroz organizovanje prijevoza prtljaga i drugih potrepština učesnika ovog marša. Također, na raspolaganju su i pripadnici OS BiH iz sastava vojne policije, tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD), sanitetski timovi, specijalisti za kontradiverzionu zaštitu, kao i drugi specijalisti i timova po procjeni načelnika Zajedničkog štaba OS BiH. U znak zahvalnosti za njihov nesebičan trud i rad, ovi pripadnici će biti novčano nagrađeni“, kazao je Helez.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

11 FOTO GALERIJA