Vijesti

Helikopteri Oružanih snaga BiH spremni za gašenja požara

16.7.2024

Helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine spremni su za akcije gašenja požara iz zraka i mogu djelovati čim Ministarstvo sigurnosti BiH dostavi zahtjev, a Predsjedništvo BiH odobri njihovo angažiranje.

Podstaknut zahtjevom iz bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, koji je upućen Ministarstvu vanjskih poslova BiH te proslijeđen Ministarstvu odbrane BiH, a kojim se za gašenje požara u području Trebinja traži upotreba helikoptera susjedne Republike Srbije, ministar odbrane BiH Zukan Helez napominje da je nekorektno tražiti pomoć susjeda, ako su za taj zadatak na raspolaganju vlastiti resursi iz Bosne i Hercegovine. 

„u skladu sa Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju u slučaju elementarnih nepogoda i drugih nesreća, Oružane snage BiH imaju obavezu pružanja pomoći civilnim organima. Oružane snage naše zemlje imaju na raspolaganju dvije posade i dva helikoptera da se angažiraju na gašenju požara te su u potpunosti spremne da izvrše svoju ustavnu i zakonsku obavezu“, istakao je ministar Helez.

U pogledu traženja pomoći od stranih zemalja, Član 7. Okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u BiH, precizira se da se međunarodna pomoć može tražiti kad se vlastitim snagama i sredstvima ne može adekvatno odgovoriti na prirodnu i drugu nesreću.

„Očekujem da će nadležni uputiti zahtjev te da će Predsjedništvo BiH odobriti angažiranje resursa OS BiH i time na najbolji način djelovati s ciljem pružanja podrške našim građanima“, napomenuo je ministar Helez. On je istakao da OS BiH raspolažu sa dvije posade i dva helikoptera sa vitlima i protivpožarnim vedrima, kapaciteta od 1.000 litara, te su potpuno spremni za zadatke gašenja požara.

„Oružane snage BiH pripadaju svima, Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i svakom drugom građaninu Bosne i Hercegovine podjednako i spremne su da im služe“, zaključio je tim povodom ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Prema proceduri, u slučaju ugroženosti od prirodnih nepogoda i katastrofa, građani se trebaju obratiti lokalnim centrima civilne zaštite. Odnosni centar dalje prosljeđuje zahtjev, posredstvom entitetskih centara civilne zaštite, Centru za krizne situacije Ministarstva sigurnosti BiH, koje je nadležno za kontakt sa Ministarstvom odbrane BiH po pitanju angažiranja i korištenja resursa OS BiH. Po prijemu zahtjeva, ministar odbrane BiH od Predsjedništva BiH traži odobrenje za angažiranje resursa OS BiH na tom zadatku.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba