Vijesti

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović primio odlazećeg i novoimenovanog vojnog atašea R. Srbije u BiH

16.7.2024

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Aleksandar Goganović 16. jula 2024. godine u službenu je posjetu primio dosadašnjeg vojnog atašea Republike Srbije u BiH pukovnika Sašu Nešića i novoimenovanog vojnog atašea pukovnika Milana Dulanovića.

Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom vojnom saradnjom Bosne i Hercegovine i Republike Srbije te izraženo očekivanje da će se ta saradnja dalje proširivati u interesu građana obje zemlje, a posebno mira i stabilnosti u cijeloj regiji Balkana.

Zamjenik ministra Goganović je na sastanku izrazio zahvalnost na činjenici što se kadeti iz BiH školuju na Vojnoj akademiji R. Srbije, kao i uvjerenje da će biti sve više mladih u BiH koji će odabrati takvu mogućnost školovanja. On je naglasio da je Plan bilateralne vojne saradnje za ovu godinu pravovremeno potpisan, te istakao nadu da će Predsjedništvo BiH čim prije postići konsenzus o održavanju zajedničke vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, a koja je ranije odložena. Goganović je zahvalio pukovniku Nešiću na izvrsnoj saradnji i zaželio novoimenovanom vojnom atašeu pukovniku Dulanoviću da nastavi jednakim koracima ka daljem povećanju zajedničkih aktivnosti ministarstava odbrane BiH i Srbije, kao i Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

„Međusobna saradnja dvije vojske, kao i međusobna pomoć u slučajevima prirodnih katastrofa najbolji su put izgradnje mira i stabilnosti cijele regije“, naglasio je zamjenik ministra Goganović. On je istakao kako mu je drago što su on i ministar Helez zajednički negirali pojedine medijske napise o navodnom kršenju procedura pri nedavnoj posjeti kadeta iz Srbije u Bosni i Hercegovini. Dodao je da Srbija uvijek poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Također je upućen poziv menadžmenta MO BiH novoimenovanom ministru Republike Srbije Bratislavu Gašiću da posjeti Bosnu i Hercegovinu i Ministarstvo odbrane BiH.

Odlazeći vojni ataše pukovnik Nešić potvrdio je da će Srbija uvijek biti spremna da pomogne  Bosni i Hercegovini, jednako kao što bi i BiH pomogla Srbiji. Pukovniku Nešiću su na sastanku za odličnu saradnju zahvalili i pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta zamjenika ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandar Nikolić i šefica Kabineta zamjenika ministra odbrane BiH za politike i planove Danijela Bilić. Novoimenovanom vojnom atašeu pukovniku Dulanoviću izražena je dobrodošlica te mu je zaželjen uspješan rad na daljem razvoju bilateralne saradnje.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA