Vijesti

Ministar odbrane BiH Zukan Helez se sastao sa komandantom NATO Štaba Sarajevo brigadnim generalom Valasоm

23.7.2024

Ministar odbrane BiH Zukan Helez održao je sastanak 23. jula 2024. godine sa komandantom NATO Štaba Sarajevo brigadnim generalom Matthewоm Valasom (Metju Valas).

Na početku sastanka ministar Helez se zahvalio generalu Valasu na brzoj reakciji i odzivu na sastanak, te ga upoznao sa događajima koji su rezultat Svesrpskog sabora i koji nepotrebno dižu tenzije i unose nemir u Bosni i Hercegovini.

Ministar Helez je posebno naglasio pokušaj angažiranja helikoptera MUP-a Republike Srbije pored mogućnosti angažiranja vlastitih resursa - helikoptera Oružanih snaga BiH. Također, ministar Helez je generala Valasa upoznao o procedurama angažiranja Oružanih snaga BiH na pomoći civilnim strukturama i naglasio da su dva helikoptera OS BiH u stanju pripravnosti za gašenje požara na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Ministar Helez je pozdravio odluku ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivice Dačića da MUP Srbije ne uputi policajce u Republiku Srpsku (RS), što je gest jednog odgovornog političara. „Od svih strana u ovim dešavanjima tražimo da Bosnu i Hercegovinu tretiraju kao suverenu i međunarodno priznatu državu“, naglasio je Helez. 

Komandant NATO Štaba Sarajevo general Valas je informirao ministra Heleza da pomno prati situaciju u Bosni i Hercegovini u okviru svojih nadležnosti, te dao punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Na kraju, ministar Helez se zahvalio generalu Valasu na nastavku podrške NATO-a Bosni i Hercegovini i nedavnoj deklaraciji samita u Washingtonu, koja sadržava sve ono što bi trebao predstavljati fokus NATO-a u narednim godinama, a koja se odnosi na nastavak demokratske reforme u Bosni i Hercegovini.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA