Vijesti

Ministar Helez u oproštajnu posjetu primio ambasadora Države Kuvajt: Imamo prijateljske odnose sa Državom Kuvajt

24.7.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sastao se 24. jula 2024. godine sa ambasadorom Države Kuvajt u BiH Nj.E. Zaherom Alkhurainejem.

Tokom susreta, sagovornici su razgovarali o bilateralnoj vojnoj saradnji između BiH i Države Kuvajt, koja još nije intenzivirana željenom dinamikom, te naglasili da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja. 

Ministar Helez je upoznao ambasadora Alkhuraineja o prioritetima i aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, između ostalog,  o vanjskopolitičkim ciljevima BiH, evropskom i euroatlantskom putu, budžetu, procesu javih nabavki te opremljenosti i snabdijevanju Oružanih snaga BiH.

Također, ministar Helez je izrazio zadovoljstvo zbog izvedenih kurseva i obuka u prethodnom periodu u Centru za obuku za operacije podrške miru OS BiH (PSOTC) za 12 pripadnika MO i OS Države Kuvajt. „Nastavit ćemo i dalje upućivati pozive na kurseve koji se realiziraju u PSOTC-u koji je akreditiran od strane UN, NATO i EU, te očekujemo od prijateljske Države Kuvajt da će nastaviti slati svoje pripadnike na obuku“, poručio je ministar Helez.

Ambasador Alkhurainej iskazao je zahvalnost ministru Helezu na prijemu, te poručio da Država Kuvajt želi graditi prijateljske odnose sa Bosnom i Hercegovinom. „Nismo uspjeli ostvariti uzajamne posjete između naše dvije države zbog unutrašnjih problema u Kuvajtu, ali se nadam da će uskoro doći do vaše posjete našoj državi i da će se odnosi između BiH i Države Kuvajt poboljšati“, poručio je ambasador Alkhurainej i dodao da će se „trgovinska i ekonomska saradnja unaprijediti za dobrobit građana obje zemlje.“

Razgovaralo se i o doprinosu Bosne i Hercegovine međunarodnom miru i sigurnosti, angažiranosti pripadnika OS BiH, policijskih i državnih službenika u operacijama podrške miru.

Na sastanku se razgovaralo i o trenutnim svjetskim dešavanjima, sukobima Rusije i Ukrajine, kao i o ratu na Bliskom istoku između Izraela i Palestine. U tom kontekstu ministar Helez je istakao da ni u kom slučaju ne podržava ubijanje nevinih žrtava.

Na kraju sastanka, ministar Helez i ambasador Alkhurainej izrazili su obostranu želju za jačanjem saradnje dviju zemalja.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA