Vijesti

Ministar Helez održao sastanak sa novoimenovanim VDP i VP-ovima: Prvi put u historiji OS BiH imaju ženu vojnu predstavnicu

24.7.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez održao je sastanak 24. jula 2024. godine sа novoimenovanim vojno-diplomatskim i vojnim predstavnicima (VDP i VP) Bosne i Hercegovine u inostranstvu, za period 2024 - 2027. godina.

Ministar Helez pozdravio je prisutne predstavnike i poželio im sreću u novoj misiji. Ministar je naglasio da su u prilično rigoroznom procesu odabira, izabrani najbolji od najboljih u Oružanim snagama BiH. Za VDP i VP imenovano je 16 vojnih lica, a OS BiH prvi put u historiji imaju ženu vojnu predstavnicu, majorа Jasminu Omerbegović.

„Zadovoljstvo mi je da vam uputim iskrene čestitke. Vaše dosadašnje angažovanje u OS BiH rezultiralo je selekcijom za dostojno predstavljanje naše države, MO i OS BiH. Smatrajte to velikom privilegijom! Istovremeno, smatrajte to i velikom obavezom i izazovom na koji trebate odgovoriti kroz svoj cjelokupni mandat. U ovoj rotaciji prvi put imamo i pripadnicu OS BiH, ženu vojnu predstavnicu. Nadam se da će svoje poslove u NATO štabu u Napulju obavljati na najbolji način. Još jednom čestitam majorici Omerbegović“, kazao je Helez.

Ministar je naglasio da očekuje da nastave dosadašnju uspješnu saradnju sa našim partnerskim zemljama i organizacijama.

„Uz opće zadatke predstavljanja države BiH i OS BiH, neka visoki prioritet vašeg rada bude promocija strateških interesa elaboriranih u Zakonu o odbrani, Sigurnosnoj politici, Odbrambenoj politici i Strategiji vanjske politike BiH. Siguran sam da ćete svojim radom i angažmanom unaprijediti realizaciju integracijskih težnji države Bosne i Hercegovine i ciljeva vezanih za razvoj i modernizaciju odbrambenog sistema BiH“, naglasio je Helez.

Zoran Šajinović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i Sead Muratović, pomoćnik ministra za upravljanje personalom, vojnim predstavnicima su poželjeli ličnu i profesionalnu sreću, uz poruku da budu oni koji će donositi rješenja, a ne dileme.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA