Vijesti

Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) dodijeljen UN certifikat

15.8.2024

Ceremonija dodjele certifikata za dva UN kursa koji se izvode u organizaciji Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) upriličena je 14. avgusta 2024. godine u sjedištu Ujedinjenih nacija u Nјujorku.

Certifikate za UN kurs sveobuhvatne zaštite civila (UNCPOCC) i UN kurs vojnih posmatrača (UNMOC) je u ime Ministarstva odbrane BiH preuzeo novoimenovani Vojni savjetnik u Stalnoj misiji BiH pri Ujedinjenim nacijama, brigadir Teodor Janjić.

Nakon uvida i detalјnog pregleda dostavlјene dokumentacije, a u skladu sa propisanim procedurama Ujedinjenih nacija, zaklјučeno je da PSOTC zadovolјava sve potrebne kriterijume za ponovnu akreditaciju navedenih kurseva, te su dodelјeni certifikati koje je ovjerio gospodin Jean-Pierre Lacroix, zamjenik generalnog sekretara UN-a za mirovne operacije.

Današnja dodjela certifikata PSOTC-u je pokazatelј da je centar uspio da dostigne i održi standarde obučavanja koji se zahtjevaju od ove međunarodne organizacije, a isti će se primjenjivati tokom obuke i priprema za mirovne operacije pripadnika MO i OS BiH, pripadnika drugih sigurnosnih agencija u BiH, kao i međunarodnih polaznika.       

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba