Vijesti

Posjeta delegacije Nacionalne garde Maryland Ministarstvu odbrane BiH

19.8.2024

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić, zajedno sa načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnikom Gojkom Kneževićem i zamjenicima načelnika ZŠ, generalmajorima Tomom Kolendom i Mirsadom Ahmićem, primio je 19. augusta 2024. godine u posjetu delegaciju Nacionalne garde Maryland predvođenu brigadnom generalicom Amy Kremser.

Teme razgovora bile su podrška američke vlade školovanju i obuci pripadnika OS BiH, ali i dosadašnja izvanredna saradnja koja je ostvarena između Sjedinjenih Američkih država i Bosne i Hercegovine.

,,Cijenim ono što radite za OS BiH, ali i civilni dio pomoći koju pruža američka vlada. Donacija koju ste pružili u vidu helikoptera koji ovih dana gase požare širom zemlje je od velikog značaja za nas i građani BiH su zasigurno zahvalni na tome. Ovom prilikom želim se zahvaliti na opremi koju ste donirali Oružanim snagama BiH, te također na raznim vojnim edukacijama koje pružate našim pripadnicima.“ istakao je Galić.

Na sastanku se razgovaralo i o planovima za naredni period. „Želimo saradnju još više da osnažimo i to ne samo na vojnom planu. Postoji par događaja koji će se desiti u septembru i radujemo se realizaciji obuka na kojima će prisustvovati i pripadnici OS BiH.“ naglasila je generalica Kremser.

General Knežević je istakao značaj bogate i obimne saradnje Bosne i Hercegovine i Nacionalne garde Maryland i zahvalio se gostima na podršci našim pripadnicima, prvenstveno pri učešću na zajedničkim vježbama.

General Kolenda je dodao da je za ovu godinu planirano pet aktivnosti, od kojih su dvije završene, a trenutno je u toku vježba u SR Njemačkoj gdje naši pripadnici učestvuju sa ostalih 160 učesnika.

Zamjenik načelnika ZŠ, general Ahmić je istakao podršku u obuci personala u različitim oblastima, te se zahvalio na pružanju pomoći na opremanju zračnih snaga.

Zamjenik Galić je ističući veliki značaj uloge ODC-a kad su u pitanju obuke pripadnika OS BiH, još jednom uputio zahvalu brigadnoj generalici Kremser na toj vrsti podrške.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA