Vijesti

Ministar Helez i zamjenici Galić i Goganović s njemačkim vojnim atašeima: Nova donacija za infrastrukturne objekte OS BiH

21.8.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i dosadašnji vojni ataše Savezne Republike Njemačke u BiH pukovnik Franz Josef Nolte, u srijedu, 21. augusta 2024. godine, u Sarajevu su potpisali anekse Tehničkog sporazuma temeljem kojeg Vlada SR Njemačke dodjeljuje novu finansijsku pomoć za infrastrukturne radove na više lokacija Oružanih snaga BiH.

Radi se o iznosu od 1,569.000 eura, koji će biti utrošeni na četiri dodatna pojedinačna projekta obnove, adaptacije i modernizacije u kasarnama OS BiH „Kozara“ u Banjoj Luci, „Zdravko Čelar“ u Derventi, „Teufik Buza“ u Visokom i kasarni OS BiH u Kiseljaku. Projekt u Visokom realizirat će s u koordinaciji s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP).

Činu potpisivanja prisustvovali su i zamjenici ministra odbrane BiH Slaven Galić i Aleksandar Goganović, zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Victor Munteanu, novoimenovani vojni ataše SR Njemačke u BiH pukovnik Marc Abendroth, kao i major Stefan Torschitz iz komande EUFOR-a u BiH.

U prigodnim obraćanjima ministar Helez je izrazio zahvalnost na ovoj pomoći kojom će se dodatno poboljšati uslovi života i rada vojnika i energetska efikasnost na tim lokacijama. On je naglasio da je partnerstvo BiH i Njemačke jedno od ključnih za učvršćivanje mira i stabilnosti, ali i ostvarenje strateških vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine, prije svega punopravnog članstva u euroatlantskim integracijama.

Helez, Galić i Goganović posebno su zahvalili pukovniku Nolteu na njegovom ličnom zalaganju da Ministarstvo odbrane SR Njemačke lobira kod njemačke vlade da infrastrukturnim projektima pomoći budu obuhvaćeni i objekti OS BiH u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, jer menadžement MO BiH ne dijeli lokacije OS BiH prema entitetima.

Zamjenik ministra Goganović je naglasio da europski put BiH ne smije imati alternativu te zahvalio pukovniku Nolteu što je u tome pomagao na najbolji mogući način. Zamjenik ministra Galić je konstatovao da je odlazeći vojni ataše SR Njemačke bio pravi čovjek na pravome mjestu.

Susret je iskorišten i za nastupni posjet novoimenovanog vojnog atašea SR Njemačke u BiH pukovnika Abendrotha, kojem su ministar Helez i zamjenici Galić i Goganović izrazili dobrodošlicu i uvjerenje da će se uspješna saradnja ministarstava odbrane BiH i SR Njemačke nastaviti na obostrano zadovoljstvo. I Nolte i Abendroth su zaključili da će SR Njemačka nastaviti punu podršku BiH na njenom putu ka članstvu u euroatlantskim integracijama. 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA